Manuae

In afara atolului cu acelasi nume din Cook Islands, in Polinezia Franceza se afla un altul, numit Manuae, cunoscut si sub numele Scilly Atoll. Acesta face parte din arhipelagul Insulelor Societatii si se afla la o distanta de 350 km vest de Bora Bora si la 550 km vest de Tahiti, fiind cel mai vestic atol al Society Islands. Am mai vorbit, pe aici, de Maupihaa, sau Mopelia Atoll, aflat la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Manuae. Atolul este cunoscut si sub numele Fenua Ura sau Putai, in tahitiana, sau Isla de Pajaros, in spaniola.


Manuae este un atol tipic, fiind format dintr-un inel de corali pe care se gasesc un sir de insule nisipoase (motu), cu plaje de nisip alb, marginite de pasaje putin adanci. Insulele nu se ridica la mai mult de cativa metri peste nivelul marii si sunt acoperite, in mare parte de cocotieri si tufisuri tropicale (pe latura nord-nord-estica aatolului).

Laguna este cunoscuta pentru fauna marina luxurianta. Atolul are un diametru de aproximativ 10-11 kilometri, iar suprafata totala de uscat este de aproximativ 3,5 kilometri patrati.

 sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

Atolul avea in 2002 o populatie de 17 persoane. nu am reusit sa observ decat doua zone cu constructii, pe Google earth, iar acestia extrem de mici. Din 2002 acesta este considerat rezervatie naturala. Plajele sunt populate cu specii rare de testoase, iar laguna adoposteste populatii imense de stridii.

 sursa imagine : Wikipedia (author : EVS-Islands)

Primul european ajuns aici a fost navigatorul englez Samuel Wallis, in 1767. Ramasitele satului intemeiat de acesta sunt inca vizibile in extremitetea nordica a insulei principale. In 1855 aici a naufragiat nava Julie Ann, aflata in drum catre USA dinspre Australia, supravietuitorii, intre care 24 de femei si copii, traind doua luni pe atol, pana cand au reusit sa construiasca o barca cu ajutorul careia sa navigheze pana in Raiatea. Incepand cu 1952 atolul a fost vizitat regulat de catre comerciantii de copra, acestia incepand sa extermine populatiile de testoase, ceea ce a facut ca, incepand cu 1971, vanatoarea sa fie interzisa prin lege.

 sursa imagini : Wikimedia (author : Hobe / Holger Behr)

In prezent atolul este detinut de „Compagnie Française de Tahiti”, care a cultivat pana la 57,000 de cocotieri in anii ’20, plantatia fiind acum parasita. Un alt naufragiu a avut loc in 2005, cand o familie californiana a esuat cu catamaranul Emerald Jane pe atol.

sursa imagini & info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: