Île Platte

Île Platte este situata in estul Seychelles, la sud de Seychelles Bank (un platou submarin din Oceanul Indian cunoscut mai ales sub denumirea Mascarene Plateau), facand parte din grupul coraligen Outer Islands (Insulele Exterioare). Alaturi de Coëtivy, aflata la 171 kilometri catre sud est, formeaza un mic arhipelag cunoscut sub numele Southern Coral Group. Mahé, insula principala a statului insular, se afla la 135 kilometri catre sud.

 sursa imagine : Wikipedia (author NASA)

Insula are o forma alungita, pe directia nord-sud, si are o suprafata de 0,65 kilometri patrati, avand 1250 metri lugime si o latime cuprinsa intre 250 metri in sud si 550 metri in nord. Avand origine coraligena (precum intregul grup Outer islands), insula este nisipoasa si are o elevatie de doar cativa metri, intrand in categoria « cay ». Este acoperita cu vegetatie tropicala luxurianta, predominand cocotierii.

 

 

In centrul insulei se afla un aerodrom a carui pista de 900 metri este orientata pe axa insulei. Pe malul vestic se afla o mica asezare locuita de trei persoane, una fiind administratorul insulei. Alte cateva colibe pentru oaspeti se afla in nord vestul insulei.


Île Platte este inconjurata de plaje cu nisip alb protejate de un recif care se intinde 800 metri  catre vest, 5 kilometri catre nord si 2,4 kilometri catre sud. Desi oceanul loveste acest recif cu furie, acesta cuprinde o laguna cu ape linistite in care se poate patrunde cu ambarcatiuni mici prin doua pasaje situate in nord-estul acesteia, ancorarea fiind facila si sigura. Este, insa, necesara experienta localnicilor pentru a putea naviga prin respectivele pasaje. Intregul atol este inconjurat de un recif scufundat, ramasita a unui atol stravechi, care se intinde 12 kilometri catre vest si 18 kilometri catre sud. 


 

Intregul ansmablu coraligen are o lungime de 25 kilometri de la nord la sud si o latime de 14 kilometri de la est la vest, acoperind o suprafata de 270 kilometri patrati. La 10 Km sud vest de Platte, in extremitatea recifului, se afla reciful scufundat La Perle.

 sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: