The Rock Islands

Imaginea cea mai cunoscuta a statului insular Palau, The Rock Islands, numite si “Chelbacheb”, este formata dintr-o aglomeratie de insule si insulite de calcar, ramasite ale unor recifi stravechi, ramasi la suprafata odata cu scaderea nivelului marii. Aceste insule sunt situate in laguna comuna a celor mai importante trei insule ale statului Palau, Babeldaob, Koror si Peleliu, aflandu-se, geographic, intre ultimile doua.  

sursa imagine : Wikipedia (author : U.S. National Park Service)

Grupul este format din aproximativ 250-300 de insule, care au, toate la un loc, o suprafata totala de 47 km², cea mai inalta dintre ele avand o elevatie de 207 metri. Majoritatea nelocuite, insulele sunt legendare pentru privelistea pe care o ofera, plajele si lagunele fiind de o frumusete extraordinara, dublata de salbaticia padurilor tropicale care acopera insulele care au, majoritatea,  o forma specifica, de umbrela.

sursa imagine : Wikipedia (author : Clark Anderson/Aquaimages)

Probabil, daca nu ar fi fost atat de izolate, Rock Islands ar fi fost un punct de atractie major pe harta turistica a lumii. Pe undeva, poate ca aceasta izolare este si sansa acestui colt uitat de lume de a ramane asa cum este : aproape neatins.

sursa imagine : Wikipedia (author : Peter R. Binter)

Rock Islands si recifurile din apropiere pun la dispozitia turistilor unele dintre cele mai importante puncte turistice ale micului stat, cum ar fi Blue Corner, Blue Hole, German Chanel sau Ngermeaus Island.

sursa imagine : Wikipedia (author : Clark Anderson/Aquaimages)

Arhipelagul se imparte in sapte grupuri, distribuite de la nord la sud :

  • Ulubsechel (6 km²):  20 insule aflate chiar la sud de Koror;
  • Urukthapel sau Ngeruktabel (25 km²): aflate la sud vest de Ulubsechel, sunt formate din 80 de insulite, cea mai importanta fiind Ngeruktabel;
  • Ulong (0,08 km²): 15 insule, situate la vest de Urukthapel;

Jellyfish Lake (sursa Wikipedia; author : Lukas from Munich,Germany)

  • Mecherchar (19 km²): 70 de insule imprastiate la sud de Ngeruktabel, intre care si Eil Malk, insula celebra pentru Jellyfish Lake, un lac in care, in lipsa pradatorilor naturali, s-au dezvoltat populatii imense de meduze inofensive, intalnite doar in acest lac. Este una dintre cele mai cunoscute atractii turistice ale Palau, snorkeling-ul fiind sportul preferat aici, in timp ce scuba diving este interzis.

sursa imagine : Wikipedia (author : Clark Anderson/Aquaimages)

sursa imagine : Wikipedia (author : National Park Service)

  • Ngerukeuid sau Seventy Islands (0,2 km²): 40 insule situate la vest de Mecherchar;
  • Ngemelis (0,9 km²): 20 insule la sud de Ngerukeuid, cea mai importanta fiind insula Dmasech;
  • Ngeroi (1,2 km²): cinci insule in extrema sudica a arhipelagului, la doar 5 Km nord de granita cu statul Peleliu (Rock Islands sunt situate in statul Koror).

Ca intregul stat palauan, The Rock Islands beneficiaza de o clima tropicala, temperatura medie anuala fiind de 28°C. Ploi tropicale pot cadea tot timpul anului, mai frecvent intre Iulie si Octombrie, umiditatea medie fiind de 82%. Cu toate acestea , arhipelagul se bucura de un mare numar de zile insorite, un alt aspect pozitiv fiind acela ca Palau se afla in afara zonei de influenta a taifunurilor, aceste furtuni afectand rar Palau.

Unul dintre pericolele care pandesc intre insule il reprezinta crocodilii de apa sarata, acestia putand fi intalniti in zonele cu mangrove, insa, in principiu, pot fi intalniti oriunde in Rock Islands. In Palau ating rar dimensiunile atinse de crocodilii din Australia sau Papua. Cel mai mare crocodil inregistrat in Palau a atins 5 metri, marimea medie a adultilor din celelalte zone in care poate fi intalnit. In prezent se estimeaza ca aproximativ 150 de crocodili traiesc in Palau. A fost inregistrat un singur caz de atac mortal in 1965.

sursa Wikipedia (author : Clark Anderson/Aquaimages)

sursa imagine : Wikipedia (author :  Clark Anderson/Aquaimages)

sursa imagine : Wikipedia (author : Clark Anderson/Aquaimages)

Desi snorkeling-ul si scuba diving au devenit extrem de populare in ultimul timp, nu se cunosc cazuri de atacuri asupra turistilor. Un lucru curios este acela ca , spre deosebire de australieni sau papuasi care ii idolatrizeaza, localnicii din palau detesta crocodilii de apa sarata. Un alt factor de risc, mai ales in zonele de coasta, il reprezinta agresivii rechini taur.

sursa info : mainly Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: