Tarawa

Tarawa este unul dintre cei mai importanti atoli ai statului Kiribati (pronuntat « K(i)ribas ») din Pacific.

Atolul este format din mai multe insulite separate in doua grupuri, South Tarawa (capitala statului insular) si North Tarawa (Tarawa Ieta, in limba locala, gilbertese), plus insula Betio.

sursa imagine : Tarawa & Maiana (sursa imagine : Wikipedia ; author : NASA)

Alaturi de Butaritari, Tarawa este singurul atol din grupul Insulelor Gilbert, care dispune de un pasaj care sa permita intrarea in laguna a vapoarelor de tonaj mare, lucru care a contribuit serios la alegerea atolului drept capitala a fostei colonii britanice Gilbert&Ellice Islands, actualmente Kiribati.

sursa imagine : Wikimedia (author : Jopolopy)

Tarawa este format din 24 de insule mai mari, dintre care cel putin opt sunt locuite. South Tarawa (ST), prima subdiviziune administrativa a atolului, se intinde de-a lungul aproape intregii laturi sudice a atolului, intre insulele Bonriki, care formeaza coltul sud estic al atolului, si Bairiki, de unde reciful se indreapta usor catre nord vest, catre insula Betio, care formeaza a doua subdiviziune administrativa a Tarawa, si care gazduieste cel mai important port al tarii. Un dig uneste Betio si Bairiki, fiind numit « digul japonez ».

South Tarawa gazduieste cel mai mare oras, Bikenibeu, si singurul aeroport al atolului, Bonriki International Airport. Este capitala oficiala a statului Kiribati, cel mai important centru administrativ fiind in insula Bairiki, parlamentul fiind situat pe insula Ambo, iar alte institutii fiind in insula Betio si in orasul Bikenibeu. A treia subdiviziune administrativa este North Tarawa (NT), formata din insulele de pe latura estica a atolului, la nord de Bonriki. Este putin populata, iar accesul este mai dificil, neexistand diguri sau poduri care sa uneasca insulele.

sursa imagine : Wikimedia (author : Roisterer)

Insulele atolului sunt : Abanuea (scufundata din 1999, din cauza schimbarii curentilor oceanici), Abaokoro, Abatao, Bairiki, Betio, Bikeman Island (scufundata, din cauza schimbarii curentilor oceanici, ina anii’80), Biketawa, Bonriki, Buariki, Buota, Kainaba, Marenanuka, Na’a , Nabeina, Notoua, Nuatabu, Tabiang, Tabiteuea, Tabonibara, Taratai, Tearinibai, Tebua Tarawa (scufundata din 1999, din cauza schimbarii curentilor oceanici),Temaiku. Dup ace Tarawa a pierdut doua insule in 1999, datorita cresterii nivelului marii, Kiribati s-a alaturat, in 2022, Maldivelor si Tuvalu in incercarea acestora de a lua pozitie impotriva US, dupa ce acestea au refuzat sa semneze protocolul Kyoto.

Bikeman, picnic, 1975. Insula a fost „revendicata” de catre ocean in anii ’80. (sursa : Wikipedia ; author : Mark Tranchant)

South Tarawa, asemenea intregului Kiribati, beneficiaza de temperature medii mai acceptabile decat cele situate in alte zone tropicale precum Bangkok, Manila sau Singapore. Insa umiditatea uluitoare face clima aproape insuportabila pentru straini. Sezonul umed tine intre Decembrie si Martie, din cand in cand atolul fiind lovit de secete puternice.

Parlamentul (sursa imagine : Wikimedia; author : Jopolopy)

Cele mai importante asezari sunt Abatao, Bairiki (ST), Bikenibeu (ST),  Bonriki (ST), Buariki (NT), Buota, Eita, Tarawa, Marenanuka, Taborio, Teaoraereke

Resedinta prezidentiala (sursa imagine : Wikimedia ; author : Jopolopy)

In 1990, un recesamant a oferit o situatie care arata o populatie de 28.802 locuitori.Intre 1995 si 2000, un val de imigranti din insulele exterioare a lovit Tarawa, supraaglomerarea devenind o problema care inca persista in anumite zone ale atolului. Majoritatea  sunt micronezieni (gilbertese). Populatia depaseste cu mult posibilitatile de a oferi resurse ale atolului, foametea fiind tinuta la distanta doar cu ajutor din afara, in general din Australia, Japonia si Noua Zeelanda (25-30% din veniturile atolului). Cu toate acestea, South Tarawa este unul dintre cele mai sarace si supraaglomerate locuri de pe planeta.Am gasit o informatie ca populatia ar fi ajuns la aproape 50.000 locuitori, jumatate din populatia totala a statului, insa nu am reusit sa gasesc o confirmare. In South Tarawa, engleza este vorbita de catre majoritatea locuitorilor, desi in mod curent acestia vorbesc dialectul local, I-Kiribati (gilbertese).

sursa imagine : Wikimedia (author : Luigi Guarino)

Atolul dispune de un spital si, deasemenea, de o scoala de marina. Moneda oficiala este dolarul australian. Bank of Kiribati are instalate cateva ATM-uri in South Tarawa, inBetio, Bairiki si Bikenebeu, iar cu exceptia celor doua hoteluri, cardurile pot fi foarte greu folosite. Principalele surse de venit sunt pescuitul, productia de copra si cultivarea scoicilor pentru perle, insa turismul capata un rol din ce in ce mai important, reprezentand pana la 20% din PIB. Cu toate acestea, este bine a fi prevenit ca statul Kiribati nu este o destinatie similara cu Maldive sau Bora Bora. Conditiile sunt destul de saracaciaose iar turistii sunt putini. Insa, vei gasi in putine locuri din Pacific ospitalitatea oferita de populatia acestui stat. Atolul cel mai dezvoltat dpdv al turismului este, insa, Kiritimati, acolo conditiile fiind mai bune decat in South Tarawa, unde punctele de interes sunt, in principal, relicvele ramase in urma WWII (runiele fortificatiilor, echipament militar scufundat etc), locurile respective fiind populare printre amatorii de shipwreck diving. Deasemenea, Tarawa poate oferi turistilor locuri unde peisajul este demn de cartile postale cu peisaje tropicale. Pentru iubitorii de natura, o destinatie must see este Phoenix Island Marine Protected Area, cea mai mare rezervatie marina din lume. Este greu de ajuns aici, pentru ca autoritatile limiteaza drastic numarul vizitatorilor, insa exista zvonuri ca regulile vor devein mai putin drastic. Rezervatia ofera pe langa fauna fabuloasa, si peisaje tropicale incredibile, tipice insulelor din Pacific. Exista putine lucruri care pot fi cumparate in Tarawa, produse artizanale, in principal, precum tibuta.

Sursa imagine : Wikipedia (author : Linda Wade)

Cel mai bun si, in acelasi timp, cel mai scump hotel este Otintaai Hotel, apartinand statului. Este cotat la trei stele, desi a fost descris de multe ori la nivel de doua stele. Un alt hotel, privat de data aceasta, este Mary’s Motel, este situat in Bairiki langa digul catre Betio. Ofera un restaurant si internet Wifi. Cele doua sunt situate in extremitati diferite ale South Tarawa si ofera servicii tip motel, avand si aer conditionat. Exista, insa, si o serie de alte proprietati mai mici care ofera locuri de cazare, o lista fiind disponibila pe site-ul Kiribati National Tourism Offices. In general, hotelurile sunt agglomerate, astfel ca este bine a se face rezervari dinainte.

IMAGINI & IMAGINI & POSTCARDS & VIDEO

ALBUM IMAGINI     IMAGINI    IMAGINI

O vizita inspre Tarawa de Nord va prijelui experimentarea vietii in satele tipice din Kiribati. Aici nu sunt hoteluri insa se poate gasi gazduire in casele de oaspeti ale satelor, precum Tabon te Keekee, situat la doar 15 minute nord de aeroport. Otintaai Hotel administreaza Biketawa Islet, o mica insula unde poti gasi gazduire in colibele traditionale kia kia.

sursa imagine : aici

Tarawa a fost sursa de inspiratie pentru un joc video, „Medal of Honor: Pacific Assault”. Cartea “The Sex Life of Cannibals” este o naratiune in registru comic a celor doi ani petrecuti aici de catre autor, J. Maarten Troost, fiind indicata ca cel mai bun material necesar pentru a intelege pe deplin viata de pe Tarawa.

Supermarket in kiribati (sursa Wikipedia ; author :  Jopolopy)

PLIMBARE PRIN TARAWA

PLIMBARE PRIN TARAWA

Tarawa a fost prima data descrisa de catre descoperitorul sau, Thomas Gilbert, capitanul navei Charlotte, apartinand Companiei Indiilor de Est. Acesta a ajuns aici in 20 iunie 1788, insemnarile sale existand si astazi.

Bonriki International Airport (sursa : Wikipedia ; author : Jopolopy)

Tarawa a devenit notoriu in urma bataliei purtate aici intre 20 si 23 Noiembrie 1943, «Battle of Tarawa», una dintre cele mai sangeroase inclestari de pe frontul Pacific, in timpul WWII. Atunci, 35.000 de soldati americani au luptat impotriva a 4.700 de japonezi pentru controlul aeroportului din Betio, un punct strategic pentru niponi, in cadrul operatiunilor din Pacific. 978 de americani au murit, in timp ce peste 2,000 au fost raniti, japonezii fiind nimiciti, doar 17 predandu-se, alaturi de aproximativ 100 de muncitori coreeni. Si atolul Makin a fost inclus in aceasta operatiune.

sursa imagine : Wikipedia (author : Roisterer)

M4 Sherman, relicva WWII (sursa imagine : Wikipedia ; author :  Cold Press Publishing)

sursa imagine : Wikipedia (author : Charles Kerlee)

1943, Hawkins Field, Betio Island (sursa imagine : Wikipedia ; author : US Navy)

Se poate ajunge in Tarawa cu Air Pacific, dinspre Suva, Fidji sau cu Our Airline, dinspre Brisbane, Australia,via Honiara (Solomon Islands) & Nauru sau, deasemenea, dinspre Noua Zeelanda, Canada Japonia si USA, via Honolulu. Air Pacific face legaturi regulate cu Kiritimati, de unde se poate pleca mai ussor catre lumea exterioara. Air Kiribati (fosta Air Nauru) face curse regulate catre Nadi, Fidji, Nauru si Honiara, dar si spre alti atoli din Kiribati sau spre alte state insulare din Pacific.

sursa imagine : flickr (author :  Brad Hinton)

Recent a fost infiintat si un alt operator, Coral Sun Airways care poate pune la dispozitie mici avioane pentru zboruri private. Zborurile interne di Kiribati se imbunatatesc din ce in ce mai mult iar costurile sunt destul de reduse. Este insa necesara verificarea datelor pentru intoarcere, cu scopul de a avita momentele neplacute. Bonriki International Airport pune la dispozitie o casa de schimb.

sursa imagine : Wikipedia (author : Mark Tranchant)

O alta metoda de a ajunge in Tarawa ar fi aceea de a apela, in porturile Suva, Nadi sau Lautoka, la vasele de marfuri care pleaca spre Kiribati. De obicei acestea ofera astfel de servicii insa conditiile de drum sunt foarte paupere, desi atmosfera este intretinuta de ospitalitatea tipic microneziana. Yachturile private iau “autostopisti”, uneori, astfel ca si aceasta ar fi o solutie.

Gilbert Islands (sursa : Wikipedia; author : Pitichinaccio)

 In general, ar fi nevoie sa aduci cu tine lucrurile de stricta necesitate, intrucat acestea sunt greu de gasit sau, daca sunt disponibile, sunt extrem de scumpe. Gastronomia locala se invarte in jurul a doua resurse principale, pestele si orezul, insa mancarurile occidentale pot fi gasite la cele doua hoteluri. Exista si cateva restaurante chinezesti. Bautura locala este un fel de vin facut din nuci de cocos. Aceasta poate fi fiarta, obtinandu-se un sirop numit Kamaimai, folosit pentru dulciuri.

sursa imagine : Wikipedia (author :  US Dept of Congress, 1989)

Tarawa, ca si intreg Kiribati, dealtfel, este un loc destul de sigur, desi masurile de precautie normale trebuiesc luate. In Betio sau de-a lungul plajei din South Tarawa poate fi riscant a umbla singur, dupa lasarea intunericului. Nici laguna nu este foarte curata in zona Betio, de aceea este indicat a se intreba inainte de a intra in apa, asta fiind o regula generala, avand in vedere ca vorbim de ape tropicale. O problema, serioasa uneori, o constituie tantarii. Lotiunile de soare si spray-urile antitantari nu se prea gasesc local, asa ca este bines a fie aduse de catre turisti. Malaria nu este prezenta in Kiribati insa febra dengue este transmisa de catre tantari si, uneori, apar cazuri.

sursa info : Wikipedia, Wikitravel  & internet

Un răspuns

  1. Post writing is also a fun, if you be familiar with after that you can write or else it is complex to write.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: