Penryhn Atoll

Penrhyn, numit in dialectele polineziene Tongareva, Mangarongaro, Hararanga, Rapukatea sau Te Pitaka( “cercul”), este cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai izolat dintre atolii care formeaza Insulele Cook. Este situat in Pacificul de Sud, la 1.365 Km N-NE de Rarotonga, la numai 9 grade sud de ecuator. La 300 de km spre nord se afla Malden Island, o insula din Kiribati, scena unor teste nucleare puse la cale de catre Regatul Unit.

sursa imagine : Wikipedia ( author : EwanSmith, photographed from Air Rarotonga’s Embraer Bandeirante Aircraft)

Atolul se afla in varful celui mai inalt vulcan submarin din Cook Islands, un vulcan care se ridica la 4,876 metri deasupra fundului marii. Este format dintr-un cerc de corali cu un perimetru de 77 km a carui laguna, adanca de pana la 200 de metri, are o suprafata de 233 km patrati, dintre care 62 km patrati sunt ocupati de fermele de scoici producatoare de perle. Suprafata totala a atolului este de 280 km patrati, ceea ce il face a fi unul dintre cei mai mari din Pacific. Suprafata totala de uscat, totusi, nu depaseste 9,84 km patrati. Elevatia maxima este de 5 metri deasupra nivelului marii. Exista trei pasaje care fac legatura intre laguna si ocean. Cel mai larg dintre acestea, Taruia, aflat langa satul Omoka, este folosit de catre vasele in trecere pentru a isi seta instrumentele, intrucat se gaseste la fix 9°S si 158°V.

sursa imagine : Wikipedia ( author : NASA)

Populatia atolului este in scadere. Daca in 2001 era estimata la 357 de locuitori, in 2006, o sursa locala indica doar aproximativ 200 de persoane. Acestia sunt grupati in doua sate. Cel mai important, Omoka, se afla pe insula Moananui, situata pe latura vestica a recifului, la nord de pista de aterizare. Satul Te Tautua este situat pe insula Pokerere, in estul atolului. Populatia este crestina, 25% fiind romano catolici, iar restul apartin unei biserici crestine locale. Limba vorbita aici, reo tongareva, este oarecum diferita de maori, vorbita in restul Insulelor Cook, avand  asemanari cu dialectele din subgrupul tahitian.

sursa imagine : Wikipedia (author : Suwarrow)

In timpul WWII  a fost construita de catre americani o pista de aterizare, folosita si in prezent, cu intermitente. Pasajul Taruia ofera oportunitatea vaselor mai mari de a intra in laguna, Penrhyn fiind o escala majora pentru yacht-urile care traverseaza pacificul, intre Panama si Noua Zeelanda. Vasele companiei Taio viziteaza atolul la aproximativ 3 luni. Cea mai importanta activitate comerciala o reprezinta fermele de perle negre. In acelasi timp, artizanatul local, Rito, este considerat a avea cea mai inalta calitate din intreg Pacificul de Sud. Atolul detine si un oficiu postal, timbrele emise de catre acesta fiind foarte pretuite de catre colectionari. In ciuda faptului ca exista potential, turismul nu este deloc dezvoltat in Penryhn.

sursa imagine : Wikipedia

Hrana zilnica se bazeaza pe produsele marii dar si pe cultivarea cocotierilor si a arborilor de paine. Orezul si faina sunt importate din Rarotonga, insa, in anumite perioade in care vasele cu marfuri intarzie a isi face aparitia, lipsa alimentelor se poate simti acut.

IMAGINI

sursa imagine : SvFreya

Penrhyn are o istorie sumbra. Probabil, atolul a fost locuit incepand cu secolul XV sau chiar mai devreme. Numele Tongareva a fost tradus in diferite moduri, insa, ar insemna ceva similar cu “Tonga din ceruri” sau” departe de Sud”. Numele cel mai folosit, Pernhyn, vine de la numele navei Lady Penrhyn, comandata de catre William Cropton Sever, care a descoperit atolul in 8 August 1788.  Nava era una dintre cele 11 nave plecate din Marea Britanie (de pe Isle of Wight) pentru a fonda prima colonie penitenciara din Australia, in Botany Bay. Un alt nume, folosit in Europa a fost Benett Island, in timp ce numele actual in maori este Mangorongaro.

Dupa WC Sever, atolul a mai fost vizitat de catre Otto von Kotzebue in 1816 si de catre Charles Wilkes, in 1841.Acesta din urma a descris Penryhn ca fiind locuit de un mare numar de oameni, insa in 1864, atolul era aproape depopulat, din cauza expeditiilor peruanilor de origine spaniola, care au traficat in cativa ani pana la o mie de persoane. Intre 1860 si 1901, in Pacific a luat amploare o activitate denumita “blackbirding”. “Blackbird” era termenul de argou al nativilor australieni, denumire extinsa si asupra nativilor din insulele Pacificului. Locuitorii acestora erau momiti cu prromisiuni pentru o viata mai buna in schimbul muncii lor. De multe ori luati cu forta, acestia ajungeau ca sclavi pe plantatiile din Australia, Fiji sau America de Sud, dar si in minele de guano raspandite prin imensitatea Pacificului.

sursa imagine : Wikipedia (author : CIA)

Crestinismul a ajuns in Tongareva in 1854 prin intermediul unor pastori englezi, fara ca vreunul dintre acestia sa se instaleze pe atol. Localnicii au imbratisat noua religie insa, unele surse sustin ca in 1863, patru dintre acesti misionari au ajutat la rapirea a aproximativ 80% dintre locuitorii atolului, vanzandu-i, pur si simplu, cu 5 dolari pe cap de locuitor rapit catre o expeditie de blackbirding care avea ca scop gasirea de sclavi care sa lucreze in minele de fosfat peruane. Englezii au insotit victimele in Peru, ca translatori. Multi alti misionari, si in alte locuri ale Pacificului, au sprijinit activitatea de blackbirding, pentru a obtine bani cu care sa isi finanteze misiunile. O ipocrizie fara seaman, in opinia mea …

sursa imagine : Wikipedia (author :  Nevers)

Aflat, succesiv, sub dominatie britanica, apoi neo zeelandeza, atolul a fost revendicat pana in 1980 de catre USA, prin Actul Guano, moment in care a fost semnat un tratat care recunostea drepturile insulelor Cook asupra acestuia.

Air Rarotonga opereaza zboruri in sistem charter, dinspre Rarotonga. Zborul dureaza 4 ore.

Sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: