The Abandoned Pennsylvania Turnpike

The Pennsylvania Turnpike este o autostrada situata in statul cu acelasi nume din estul Statelor Unite (denumirea de “turnpike” se refera la autostrazile cu taxa, in special de pe Coasta de Est a Statelor Unite). Cele trei sectiuni ale autostrazii au o lungime totala de 856 Km si deservesc majoritatea aglomeratiilor urbane ale statului inclusiv Philadelphia. Autostrada a fost inaugurata in 1940 si era numita “Tunnel Highway”, datorita celor sapte tuneluri sapate de-a lungul traseului (Blue Mountain, Kittatinny Mountain, Tuscarora Mountain, Sideling Hill, Rays Hill, Allegheny Mountain si Laurel Hill).

sursa imagine : Wikipedia( Jgera5)

Din punctul de vedere al multora, inclusiv al meu, cea mai interesanta portiune a autostrazii este un segment de 21 Km, The Abandoned Pennsylvania Turnpike, care a fost abandonat in 1968, in urma unor lucrari de modernizare care au avut rolul de a decongestiona traficul gatuit tunelele de pe traseu, tunele care nu aveau decat o singura banda pe sens. Cinci din cele sapte tunele au fost dublate iar doua dintre ele lasate in paragina.

Ironic, cum unii lasa portiuni de autostrada in paragina, iar altii platesc miliarde pentru unele nu cu mult mai … lungi.

sursa imagine : Wikipedia(author :  Jgera5)

Zona abandonata include, pe langa cei 21 Km de autostrada, cele doua tunele, Sideling Hill Tunnel si Rays Hill Tunnel, si o zona de odihna ( Cove Valley travel plaza). In prezent, The Abandoned Pennsylvania Turnpike a devenit o atractie turistica. In 2001 zona a fost vanduta catre Southern Alleghenies Conservancy (SAC) pentru suma de 1 dolar. In prezent este administrata de o coalitie de organizatii non-profit, printre care si SAC. Zona este deschisa publicului si este interzis accesul cu autovehicule, fiind, in schimb, un popular punct de atractie pentru bikeri.

Sideling Hill Tunnel (sursa imagine: Wikipedia; author: Jgera5)

Tunelurile au fost intr-o stare buna pana in anii ’80, insa intre 1981 si 1999 hotii si vandalii au provocat nenumarate stricaciuni. Chiar daca nu au fost reparate, tunelurile sunt in picioare si in prezent.Un studiu din 2005 prevede transformarea zonei intr-o pista pentru biciclisti, hikers, roller bladers si pentru practicarea echitatiei. Un proiect care ar stirbi frumusetea salbatica a autostrazii abandonate.

Rays Hill Tunnel, 2009 (Wikipedia, author : Jgera5)

In trecut, dupa abandonare, autostrada a fost, totusi, folosita pentru a pregati muncitori implicati in administrarea autostrazilor. Armata a folosit-o ca pista de aterizare si pentru a antrena puscasii care, ulterior, au luptat in Iraq, iar zona Cove Valley travel plaza a fost folosita ca poligon de tragere de catre Politia statala. Dupa ce SAC a cumparat terenul, nu s-au mai facut trageri insa semnele de avertizare exista inca.

Cove Valley Travel Plaza (sursa imagine: Wikipedia; author :  Jgera5)

In 2008 autostrada a fost folosita pentru filmarile unuia dintre cele mai bune filme ale deceniului, sfasaietoarea poveste post apocaliptica “The Road”. Cu aceasta ocazie, exteriorul Sideling Hill Tunnel a fost restaurat, acesta fiind vizibil intr-una din scenele filmului.

sursa imagine : Wikipedia(author: jgera5)

HARTA, AICI 

Greu de crezut ca o astfel de destinatie ar ajunge, vreodata, pe pliantele vreunei agentii.De obicei, astfel de locuri le descoperi … Surpriza este cu atat mai placuta … Am descoperit un astfel de loc, acum vreo doi ani …

sursa info : Wikipedia

2 răspunsuri

  1. arata ca soselele din Romania, numai ca pe ale noastre se circula

    • muahahaha … nu mi-a trecut prin cap, atunci cand am postat 😆

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: