Îles Maria

Cunoscut si sub numele Hull Islands, Maria este un mic atol de corali situat in Insulele Australe (Iles Tubai), din Polinezia Franceza. Aici se mai gaseste o insula cu acelasi nume, denumita si “Maria Est”, pentru a se evita confuzia. Deasemenea, in insulele Phoenix se gaseste o alta insula, Orona, denumita in trecut Hull. Numit de catre polinezieni Nororotu, atolul se gaseste la 205 km est-sud-est de Rimatara, cea mai apropiata insula. Mangaia, una dintre insulele Cook se afla la 325 Km catre est.

sursa imagine : Wikipedia(author : NASA)

Atolul este format din patru insulite, acoperite de o padure deasa, inconjurate de o laguna triunghiulara foarte putin adanca. Numeroase specii de pasari cuibaresc aici, netulburate de prezenta umana. In trecut, atolul a fost folosit ca o colonie penitenciara. In prezent mai este vizitat din cand in cand de catre culegatorii de copra.

sursa imagine : Wikipedia (author : Hobe / Holger Behr)

sursa imagine : Wikipedia (author : CIA)

Maria este cea mai veche formatiune geologica din randul insulelor Australe. Suprafata totala a atolului este de 1,3 km². Elevatia maxima atinge 14 metri.Vegetatia atolului este, in mare parte, endemica.

SATELLITE VIEW

Maria a fost descoperita in 1824 de catre baleniera cu acelasi nume condusa de catre George Washington Gardner, un navigator din Nantucket. In 1827 afost vizitat si de catre englezul Hiram Paulding, indicat de unele surse ca fiind descoperitorul atolului. In 1845 JR Sands, capitanul balenierei Banjamin Tucker a numit atolul Sands Islands.

sursa info : Wikipedia

Alta destinatie …

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: