Josef

 

Una dintre cele mai stranii viziuni asupra razboiului, din cate poti intalni in lumea cinematografiei, ofera privilegiul de a urmari unul dintre cele mai bune filme de razboi ale ultimilor ani. Productia croata „Josef” este un film derutant. Asta pana ajungi a percepe miezul mesajului transmis de Stanislav Tomic, un mesaj despre supravietuire si mizerie. Sunt cele doua elemente care dau nastere acestei drama despre WWI, o poveste dominata de dezolare si renuntare, o poveste despre dezumanizarea adusa de razboi.

Odata ce ajungi a te obisnui cu stilul regizoral, incepi a savura incredibil de autentica lume a razboiului, recreata de acest film. Mizeria este atat de veridica incat trece dicolo de ecran. Decorurile si tot ceea ce implica ele, de la costume pana la rugina meatalului si putreziciunea lemnului, sunt impresionante, rivalizand fara nici un fel de probleme cu ceea ce realiza Spielberg in uriasele sale productii, „Saving Private Ryan” sau ” Band of Brothers”.

Lipsa de speranta este principala emotie pe care o transmite filmul, coloana sonora, fabuloasa, aducandu-si un covarsitor aport la crearea unei atmosfere de o tristete absoluta.

CU un biget de sub 200,000 USD, filmul croat este o gema rara. Aproape necunoscut, avand doar o suta si ceva de votanti pe IMDB, filmul este ciudat, straniu, dominat de un umor macabru, in prima parte, si ofera o desfasurare surprinzatoare a actiunii, finalul fiind incantator prin neasteptat intalnire cu una dintre cele mai sinistre figuri ale istoriei.

7.8 pe IMDB este o nota meritata pentru un film exceptional, odata ce ai reusit sa treci de maniera neconventionala de a portretiza una din perioadele de dementa ale omenirii.

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: