Laysan

Situata la 1,496 Km nord-vest de Honolulu, Laysan este o insula care face parte din grupul Northwestern Hawaiian Islands. Numele Hawaiian al insulei, Kauō, inseamna “ou” si face referire la forma insulei.

sursa imagine : Wikipedia(author : United States Geological Survey)

Lyasan este o insula asemanatoare atolilor, format dintr-o masa continua de teren care inconjoara un lac central hipersalin, adanc de pana la 2,4 metri, lac care are inregistreaza o salinitate de trei ori mai mare decat a oceanului din jur. Insula are 1,6 km latime, 2,4 km lungime si o suprafata totala de 4,11 km2, ceea ce o face a treia insula ca marime (uscat) din grup, dupa Sand Island si Midway Atoll. Cel mai inalt punct de pe insula este o duna care acopera mare parte din extremitatea nordica a acesteia, duna care se ridica pana la 15 metri deasupra nivelului marii.

sursa : Wikipedia(author :Robert J. Shallenberger, U.S. Fish and Wildlife Service)

Atolul a luat nastere prin acumulari de corali. Reciful care inconjoara insula acopera o suprafata de 2, 97 km2. Lacul hipersalin din mijlocul insulei are apele maronii iar adancimea sa a variat intre 9 metri, in secolul XIX, si adancimea actual, de pana la 2,4 metri. Cel mai sigur mod de a gasi apa proaspata pe Laysan este acela de a urmari unde beau apa speciile de pasari. Apa dulce pluteste deasupra celei saline si se acumuleaza in diferite zone, de-a lungul malurilor lacului.

 sursa : Wikipedia (author : Dr. James P. McVey, NOAA)

Desi insula a fost, probabil cunoscuta vechilor hawaiieni, occidentalii au descoperit-o abia la inceputul secolului XIX, prin vanatorii de balene, prima mentiune aparand in 1825, in The Nantucket Enquirer, desi exista posibilitatea ca un anume capitan Brigs sa o fi intalnit in 1822. Unele surse in indica drept descoperitor pe rusul Staniukowitch, care a cartografiat insula in 1828.

 sursa : Wikipedia (author : Cindy Rehkemper)

In 1859 vasul Gambia a ajuns pe Laysan in cautare de guano insa echipajul a estimat ca resursele nu justificau efortul. Cateva decenii mai tarziu, in 1890, doi prospectori au primit permisiunea de a excava si s-a descoperit ca cei de pe gambia subevaluasera resursele insulei, astefl ca productia a ajuns la 91 tone pe zi, mineritul avand loc in conditii extreme de vitrege. Anul 1900 a adus confilicte violente intre lucratorii japonezi si managementul American, violente soldate cu doi morti.

 sursa : Wikimedia (author: NASA)

Mineritul dupa guano a daramat fragilul ecosistem al insulei. Intre 1903 si 1911 populatia estimate de pasari de mare a scazut de la 10 la 1 milion de exemplare in timp ce palmierul endemic Pritchardia, existent doar pe Laysan, si arborii de santal  Santalum ellipticum au disparut. Cu ceva timp inainte, cel mai cunoscut locuitor al insulei, germanul Max Schlemmer, si-a adus si el aportul la distrugerea mediului ambient. In 1894, in incercarea de a obtine materie prima pentru o proiectata fabrica de conserve, acesta a eliberat pe insula iepuri, asteptandu-se ca  acestia sa se inmulteasca, ceea ce s-a si intamplat. Apetitul rozatoarelor a depasit, in curand vegetatia disponibila, peisajul devenind dezolant. Fara vegetatie solul a fost devastatde catre furtunile tropicale, prin 1918 vegetatia fiind atat de rara incat abia mai putea sustine o populatie de pana la 100 de iepuri. Rozatoarele au starpit douazeci si sase de specii de plante si, implicit, o specie endemica de pasari. Pana la urma, iepurii au fost exterminat insa rezultatele planului stupid al lui Schlemmer au fost catastrofale. 

 

In 1909 insula a fost declarata sanctuar al pasarilor marine, insa Schlemmer a permis in continuare japonezilor sa vina sis a vaneze pasari pe Laysan, ceea ce a dus la evacuarea sa. In prezent, insula este nelocuita, insa se afla in calea curentilor marini care acumuleaza mari cantitati de gunoaie non degradabile, ceea ce pune in pericol viata pasarilor, frecvent ucise de mizeriile gasite pe plaje si inghitite. In 1990 s-a desoperit ca un container cu carbofuran a esuat pe insula si s-a spart, dand nastere unei zone moarte, totul in jurul sau fiind lipsit de viata.

 sursa : Wikipedia (author : Forest & Kim Starr)

Cu toate acestea, Laysan este inca considerate a avea cea mai mare biodiversitate dintre Northwestern Hawaiian Islands. Aici se gasesc Laysan Duck, cea mai rara rata din lume, si pitigoiul de Lyasan, o alta specie intalnita doar aici. Alte 18 specii cuibaresc aici, iar lacul Laysan este singurul lac existent in tregul grup de insule nordvestic. Pe insula se gasesc si foci hawaiiene si testoase verzi.

 sursa : Wikimedia (author: Forest & Kim Starr)

In 1991 a luat nastere un proiect ce a dus la exterminarea unei specii de iarba introdusa de catre personalul marinei Americane, iarba care sufoca speciile ierboase originare. Proiectul a avut success si a durat pana in 2000, costand aproape un million de dolari. La acel moment insula se gasea la cea mai apropiata stare comparative cu cea in care fusese descoperita.

sursa : Wikimedia (author :  Forest & Kim Star)

Pritchardia  a disparut insa se incearca naturalizarea unei specii inrudite, adusa de pe Nihoa, de unde se incearca naturalizarea unei specii de pasare marina care sa inlocuiasca pe cea disparuta (Laysan Millerbirds). In acelasi an au aparut primele simptome ale unei forme de febra necunoscuta, asociata cu coloniile de pasari marine, febra care a primit numele de “Laysan fever”. Inca se speculeaza pe marginea sursei.

 sursa : Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

O descoperire recenta a pus insula intr-o noua lumina. Un arheolog care cerceta straturile sedimentare de sub lacul central a gasit, adanc sub fundul lacului, polen de cocotier. Pana la sosirea calatorilor polinezieni, cocotierul nu a crescut pe nici una dintre insulele hawaiiene, sau cel putin nu exista dovezi care sa sustina aceasta idée.

 sursa : Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

Deasemenea, nu exista dovezi care sa sutina ca hawaiienii antici au calatorit dincolo de Nihoa si Mokumanamana (Necker). Datarea sedimenteleor in care a fost gasit polenul propune un orizont de timp de pana la 5,500 de ani, ceea ce ridica intrebarea cine sunt cei care au adus cocotierul sau polenul acestuia pe Laysan.

 sursa imagine : Wikipedia (author : Christine Taylor, NOAA)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: