Ngulu Atoll

Ngulu este un atol de corali situate in lantul Caroline din Pacific, fiind parte a statului Yap , unul dintre Statele Federative ale Microneziei. Se afla la aproximativ 104 km sud-sudvest de insula Yap , fiind cel mai vestic atol al FSM. Palau (Ngajangel Islet de pe atolul Kayangel) se afla la 300 km catre vest. Atolul mai este cunoscut si sub denumirile de Angegul, Angelul, Kurru-to, Kurrū-tō.

 sursa imagine : Anaconda Sailing

Intreaga structura a atolului se intinde pe o lungime de 36 km si o latime de 22 km, fiind formata din 18 fragmente de recif care inconjoara o laguna adanca de 382 km patrati. Partea estica a recifului coboara la adancimi foarte mari. Suprafata totala de uscat a celor noua insulite ale atolului este de doar 0.4 km patrati. Ngulu, singura insula locuita, are 0,47 km lungime si doar 0,3 km latime. Tarmul acesteia poate fi parcurs pe jos in aproximativ 20 de minute.

Populatia arolului era estimata in anul 2000 la doar 26 locuitori, care traiau intr-o mica asezare situata in sudul atolului, pe Ngulu Island, unde se gasea si un loc potrivit pentru ancorarea yachturilor aflate in drum catre Palau. Dealtfel, populatia nu a trecut niciodata de 100 de locuitori in ultimile doua sute de ani. Un alt loc decent pentru acostat este si coltul sudvestic al insulei Maseran, aflata in extremitatea Nordica a atolului, in imediata apropiere a North Island. Atolul este, insa, destul de rar vizitat.

 sursa : MS Starship  (photo – Peter Sandmeyer)

Ngulu island este singura insula locuita si are o lungime de 500 metri, o latime de 300 metri si nu se ridica la mai mult de 2-3 metri deasupra nivelului marii. Singurele surse de hrana sunt produsele marii, coctierii, cativa arbori de paine si legumele yam. Testoasele verzi sunt vanate pe Meseran si North islets, iar locuitorii mai beneficiaza si de pe urma porcilos si gainilor crescute in micile gospodarii. In ciuda resurselor extreme de paupere, Ngulu a fost locuit permanent in ultimii 1,800 de ani. Locuitorii atolului au tinut legatura, de-a lungul timpului, cu locuitorii altor insule din arhipelag, in special cu locuitorii satului Gror din Yap, de care sunt strans legati dpdv commercial si, implicit, cultural. In schimbul obiectelor de artizanat si a produselor de cocotier, insularii primeau hrana (banana, taro, trestie de zahar, castanet), dar si produse non comestibile (bambus, produse de ceramica). Acest sistem de schmimb purta numele de sawei.

 sursa : Wikipedia (author : NASA)

Fauna atolului consta in diferite specii tropicale marine, inclusiv doua specii de testoase (testoasa verde este preezenta), si alte cateva specii tereste de reptile inofensive (in general, gecko). Nu exista specii endemice. Insulele sunt acoperite de vegetatie luxurianta, inclusiv cocotieri si alte genuri de palmieri, beneficiind si de plaje cu nisip alb, de corali. 

sursa : Wikipedia (author : Aotearoa from Poland)

Ngulu a fost descoperit de Alonso de Arellano in 1565 insa a fost foarte rar vizitat fiind printre cei mai putin cunoscuti atoli din Caroline. Dealtfel, nici apele lagunei nu sunt foarte linistite, de multe ori acostarea fiind greoaie sau chiar imposibila. Atolul a trecut, laolalta cu intregul grup Caroline, sub stapanirea Germaniei, incepand cu 1899. Pentru putin timp pentru ca, dupa WWI, a fost luat in stapanire de japonezi. WWII, a dus la infrangerea Japoniei si, in acelasi timp, la administrarea americana a arhipelagului Caroline, pana in 1979 cand a luat nastere FSM.

sursa info : Wikipedia, Scholarspace,JStor

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: