Lisianski Island

sursa Wikimedia; author  Forest & Kim Starr

Numita in limba hawaiiana “Papa‘āpoho”, Lisianski Island este una dintre insulele grupului Hawaiian Nord Vestic. Se afla la 20 km est de Laysan si la 1,676 km nord vest de Honolulu.

 sursa : Wikipedia, author : George H. Balazs, NOAA

Insula are o suprafata de 1.5 km2, 2 Km lungime si 1 Km latime, in timp ce linia coastei masoara 5 km. Elevatia maxima a insulei atinge 12 metri. Relieful insulei este plat, fiind dominat de dune de nisip si aglomerari de resturi de corali. Lisianski se extinde sub nivelul marii cu gradina de corali Neva Shoals, un sistem coraligen care acopera o suprafata imensa, 979 km2, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din suprafata insulei Oahu. 24 de tipuri de corali au fost identificate in acest adevarat paradis subacvatic.

 sursa : Wikimedia, author : Patrick Palazzolo

 sursa Wikipedia, author : NOAA

Accesul pe insula este dificil, fiind posibil doar prin intermediul elicopetrului sau al barcilor, existand un mic loc de ancorare in partea sud estica a insulei. Lisianski este o ramasita a unui vulcan erodat si prezinta in centru o depresiune, ultima urma a unei foste lagune hipersaline, asemanatoare celei de pe Laysan. 

 sursa : Wikimedia; author : Forest & Kim Starr

 sursa NOAA

Lisianski este gazda a pana la 75% din petrelii Bonin care cuibaresc in Hawaii. Au fost descoperite fosile care demonstreaza ca rata Laysan, cea mai rara rata din lume, a cuibarit si aici, posibil in perioada in care exista laguna centrala.

 sursa Wikimedia ; author :  Forest & Kim Starr

sursa Wikimedia; author   Forest & Kim Starr

Insula a fost numita dupa numele exploratorului rus Iuri Feodorovich Lisyansky, un ofiter al Marinei Imperiale Ruse.Acesta a ajuns aici la bordul navei sale, Neva, in 1805. Initial, Neva, care avea sa dea numele recifului din vecinatatea insulei, facea parte din prima expeditie rusa pornita in jurul lumii, expeditie condusa de Adam Krusenstern. Lisyansky a considerat insula ca fiind de un interes scazut, cu toate ca recifurile sale erau un pericol major pentru navele care treceau prin zona.

 sursa Wikimedia; author : Forest & Kim Starr

Insula afost revendicata de Regatul Hawaiian in 1857 prin regale Kamehameha IV. Mai tarziu a fost inchiriata prospectorilor de guano, fara ca industria sa faca cine stie ce cariera aici. Din 1909 Lisianski este parte a Hawaiian Islands Birds Reservation. 

 sursa Wikimedia, author Christine Taylor, NOAA

 sursa Wikipedia author United States Geological Survey (USGS)

sursa info : Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: