Nanumanga

Nanumanga este o insula coraligena* care face parte din statul insular Tuvalu, situat in Pacific, in vestul triunghiului polinezian. Se afla la 71 km sud de Nanumea si la 110 km est de Niutao.

 sursa : Wikipedia (author : NASA)

Insula are o suprafata de aproximativ 3 km² si o forma ovala, orientata nord-sud. In principiu, este vorba de un atol format dintr-o singura insula ce prezinta o depresiune centrala, ramasita unei foste lagune, In prezent exista trei lacuri, numite de unii specialist lagune, cea mai mare fiind Vaiatoa.

Intreaga insula este inconjurata de un recif, accesul vaselor de pescuit si transport fiind dificil.  Extremitatea nordica poarta numele Te Kaupapa iar cea sudica Te Papa. Vegetatia prezinta atat specii de uscat cat si mangrove. Fauna marina bogata reprezinta un factor de interes pentru companiile care ofera servicii turistice, turismul fiind din ce in ce mai important pentru economia insulei.

 

Intre 1860 si 1900 populatia insulei a fost estimata intre 300 si 335 locuitori. In 2000, 589 persoane locuiau pe insula, grupati in doua sate situate pe litoralul vestic. Acestea sunt Tonga (308 locuitori) si Tokelau (281 locuitori). Insula este strabatuta de cateva drumuri nepietruite.

Nanumanga a fost descoperita de Francisco Mourelle, in 1780, si mentionata mai tarziu de Louis Isidor Duprerrey, in 9 Mai 1824. Louis Becke, devenit ulterior scriitor, a locuit aici intre 1880 si 1881, fiind angajat al unei companii din Liverpool, pana in momentul in care punctual de lucru a fost distrus de catre un ciclon tropical. Becke avea sa scrie, mai tarziu, “The Rangers of the Tia Kau”, in care descrie atacul unor rechini langa reciful Tia Kau, situate intre Nanumanga si Nanumea.

Insula a obtinut notorietatea in 1986, dupa descoperirea “Pesterilor din Nanumanga”. Aceste pesteri subacvatice au fost descoperite de niste scuba divers in 1986. Sunt situate la o adancime de 37 pana la 46 metri sub nivelul marii, in peretele unei formatiuni de corali. Celebritatea a fost adusa de urmele de foc de pe plafon si pereti, posibil produse de catre polinezieni antici. Descoperirea a avut loc datorita interesului starnit de o legenda local care vorbea de existent unei “case aflata in mare”.

Misterul apare in opinia ca singura perioada in care pesterile ar fi putut fi locuite, dateaza de acum 8,000 de ani, cand nivelul apelor Pacificului a fost mai scazut. Aceasta opinie contrazice teoria conform careia insulele din Pacific au fost populate abia in urma cu 6,000 de ani. Perioada cunoscuta a trecutului populatiilor din Pacific se intrerupe brusc in urma cu 6,000 de ani, varsta celor mai vechi artefacte apartinand culturii Lapita, artefacte descoperite in triunghiul format de Marchize, Noua Caledonie si Caroline. Ridicarea nevelului apelor Pacificului a avut loc printr-un process continuu care a inceput in urma cu 18,000 de ani si s-a incheiat cu 4,000 de ani in urma. Astfel, urmele oricarei urme de civilizatie mai vechi de 6,000 de ani au disparut sub ape, descoperirea din Nanumanga fiind extrem de importanta, putand duce la rescrierea istoriei insulelor din Pacific.

* dupa alte surse, ar fi vorba de un fost vulcan, erodat, in varful caruia a luat nastere un atol

** Nu am reusit sa gasesc imagini din Nanumanga. Ciudat, n-am reusit sa gasesc nici macar imagini cu pesterile scufundate, desi acestea au susccitat un interes urias. Asa ca am preferat sa „condimentez” informatiile cu cateva clipuri din Tuvalu. Pana la urma, magia ramane aceeasi … Atata timp cat i se mai permite dreptul la existenta …

Incet dar inexorabil, Tuvalu dispare … precum cei care au populat, candva, pesterile din Nanumanga …

sursa info : Wikipedia

Reclame

2 răspunsuri

  1. Deosebit, ma gandesc ca si acolo exista o forma de stress si probleme moderniste, dar totusi tind sa cred ca oamenii de acolo sunt destul de linistiti si lipsiti de lupta pentru avutie.

    • am citit recent „Ultimul Canibal” de Hanna B. o carte despre insularii din Vanuatu. Nu departe de Tuvalu. ai dreptate, ei vad altfel viata … din pacate modernizmul vine peste ei si nu neaparat sub forma de gadgeturi … sub forma de valuri. cu alte cuvinte, modernismul inseamna pentru Tuvalu … disparitie …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: