Trindade and Martim Vaz

Trinidade y Martim Vaz este un arhipelag situat la aproximativ 1,200 km este de coasta braziliana, in Atlanticul de Sud. Insulele fac parte din statul brazilian Espírito Santo. Suprafata totala a arhipelagului este de de 10,4 km², iar populatia nu depaseste 32 de persoane, cat este staful marinei braziliene localizat pe Trinidade.

sursa : Wikipedia(author : john.vergari)

Arhipelagul are cinci insule importante, cea mai mare fiind Trinidade, cu o suprafata de 10,1 km². Insula se afla la extremitatea estica a unui lant volcanic submarin (Vitória-Trindade Ridge) care se intinde pe aproape 1.000 Km, dinspre continent catre centrul Atlanticului. Cel mai inalt punct al insulei Trinidade este Pico Desejado, care se inalta la 620 metri desupra nivelului marii. Un alt varf important este Pico Monumento, situat in partea vestica a insulei, varf care se ridica la 270 metri, in timp ce in zona nord vestica se gasesc  Pico da Trindade (590 m) si Pico Bonifácio (570 m). Cel mai tanar vulcan al zonei este Vulcão do Paredão (217 m, aproximativ 50,000 ani vechime), situat in sud estul insulei, ramasitele craterului acestuia fiind bine pastrate. Insula este cel mai importat areal de inmultire al testoaselor verzi, din Brazilia.

La aproximativ 49 km catre est se afla grupul de insulite Martim Vaz, a caror suprafata totala nu depaseste 0.3 km². Acestea sunt : Ilha do Norte (altitudine maxima 75 metri), Ilha da Racha (175 metri altitudine), Rochedo da Agulha (o stanca plata, circulara, care se ridica la 60 metri desupra nivelului marii) si  Ilha do Sul care este considerat cel mai estic pamant Brazilian. Grupul mai contine si un numar de stanci si insule de foarte mici dimensiuni.

sursa Wikipedia (author : Rusvan)

Insulele au o origine vulcanica, oferind un peisaj accidentat si lipsit de vegetatie, cu exceptia partii sudice a insulei Trinidade. Singura asezare este situata intr-un mic golf numit Enseada dos Portugueses. Vegetatia este saraca, fiind prezenti arbusti, din loc in loc. Fauna include cateva specii endemice de paianjeni si o mare varietate de pasari marine. Apele arhipelagului sint periculoase, datorita numarului mare de stanci submarine, singura cale de acces facila fiind cu ajutorul elicopterelor.

 

T&MV au fost descoperite in 1502 de catre portughezi (Estêvão da Gama sau João da Nova). In 1700 Martim Vaz au fost vizitate de catre Edmund Halley. Anul 1781 a adus cel mai important naufragiu din istoria cunoscuta a insulelor, cand nava Rattlesnake s-a izbit de stanci in timp ce facea cercetari asupra arhipelagului. Echipajul a supravietuit trei luni pe Trinidade, pana cand a fost salvat de vasul Bristol, ajuns intamplator in zona. In 1785, arhipelagul a fost vizitat si de  La Pérouse, aflat in calatoria sa catre Pacific. Incercarea acestuia de a cobora pe insule s-a soldat cu moartea a doi oameni, in memoria carora micul arhipelag a primit numele de Martim Vaz. Intre 1890 si 1896 insulele au fost ocupate de catre britanici, pana la incheierea unei intelegeri cu statul brazilian. Tot in aceasta perioada, T&MV a fost scena unei povesti care a starnit zambete in presa vremii. Americanul James Harden Hickey a revendicat insula si s-a proclamat Print de Trinidad. Intentia acestuia era aceea ca arhipelagul sa fie recunoscut ca micronatiune independenta, el urmand sa fie seful unei dictaturi militare. A cumparat in vas pentru a transporta colonisti, a proiectat un steag, simboluri, a numit un Secretar de Stat, a deschis un consulat in New York ba chiar a emis si bonduri guvernamentale pentru a atrage finantare in vederea unor proiecte de infrastructura.  Planurile sale au fost ridiculizate sau ignorate de catre factorii de decizie ai vremii. WWI a ajuns in arhipelag, acesta fiind scena luptei dintre nava britanica “Carmania”, invingatoare impotriva celei germane “Cap Trafalgar”.

 sursa Wikipedia (National Maritime Museum, Greenwich, London)

sursa info : Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: