Caye Caulker

Caye Caulker este o mica insula de corali situata in largul coastelor nord estice ale statului Belize, in Marea Caraibelor, la sud de Ambergris Caye, despre care am vorbit aici, si la nord de Islas Turneffe. Numele insulei se presupune ca vine de la denumirea prunilor Hicaco care cresc in slabaticie pe insula si ai caror fructe erau folosite de catre marinarii spanioli din vechime pentru a compate scorbutul.

 sursa Wikipedia (author : P199)

Insula masoara 8 km (?!, patru, dupa unele surse) in lungime (nord-sud) si doar in jur de 1.5 km latime. In principiu, Caye Caulker nu este altceva decat un banc de nisip asezat pe o platforma calcaroasa formata de corali. Aceasta formatiune este strabatuta de pesteri subacvatice extremede apreciate de scuba divers, periculoase, insa, accidente mortale avand loc din cand in cand. Insula este impartita in doua de un canal navigabil, orientat de la est la vest. Acesta a fost construit de catre locuitori dupa ce uraganul Hattie a lasat in urma un mic sant, in 1961. Marea si interesul localnicilor au facut ca acesta sa se mareasca treptat astfel ca in prezent, in ciuda eroziunii care surpa malurile nisipoase, canalul are pana la 6 metri adancime. Hattie a produs stricaciuni serioase orasului, o scoala fiind distrusa de valuri, existand 13 victime.

Cum insula nu are mai mult de 2.4 metri altitudine, este extrem de vulnerabila in fata furtunilor tropicale, in timpul carora este complet inundata, asa cum s-a intamplat in 1961 dar si in 2000, cand uraganul Keith a facut, deasemenea, ravagii. Uraganele recente au afectat puternic populatiile de homari dar si vegetatia insulei.

 sursa Wikipedia (author : Jambon23)

Caye Caulker se afla la aproximativ 32 km de Belize City, fiind accesibila prin intermediul water-taxiurilor (sapte sau opt curse zilnic) sau a avioanelor mici, disponibile chiar in Belize City Airport. Calatoria pe apa dureaza in jur de 45-50 minute, taxiurile transportand in jur de 50 de persoane la fiecare drum. Pe insula se gaseste un orasel numit Caye Caulker Village, situat in sudul insulei. In fata orasului se afla o laguna cu adancimi intre 15 cm si 4,3 metri, laguna marginita la est de Belize Barrier Reef, a doua cea mai mare bariera de recifi din lume, aflata la mai putin de doi kilometri departare. In apropiere de Caye Caulker Village reciful este expus la suprafata in timpul refluxului in timp ce catre nord acesta este scufundat la adancimi intre jumatate de metru pana la 2.4 metri, zona fiind extrem de cautata de scufundatori.

 sursa Wikipedia (author : Apie)

Ultimii ani au transformat insula intr-o destinatie populara pentru excursionisti si turisti. Aici exista in jur de 30 de hoteluri dar si cluburi, restaurante sau magazine de mici dimensiuni. Exista o sumedenie de vanzatori stradali care vand artizanat local si souvenirs-uri. Turismul a debutat la mijlocul anilor ’60, cand turisti de la hotelul Belleview de pe continent erau adusi aici de vasul unui profesor din capitala. Catre finalul deceniului a inceput a se dezvolta scuba diving-ul iar faima insulei a trecut de granitele statului odata cu expeditiile unui profesor de la University of Corpus Christi, care, incepand cu 1969, venea aici insotit de grupuri de studenti.

Anii ’70 si aparitia barcilor de mare viteza au atras cohorte de hippies, insula fiind inclusa pe traseul “Gringo Trail”(Isla Mujeres, Tulum, Caye Caulker, Tikal si lacul Atitlan, din Guatemala). Este adevarat ca si usurinta de a gasi marijuana a avut o influenta hotaratoare. Si in prezent, se pastreaza o atmosfera boema, Cay Caulker atragand numerosi muzicieni si pictori.

 sursa Wikipedia (author : Apie)

Pe insula cel mai simplu mod de a te deplasa este mersul pe jos. Relaxarea este cuvantul de ordine aici, plimbarile fara incaltaminte si imbracamintea casual fiind adevarate simboluri ale industriei turistice locale. In afara orasului cararile sunt bine delimitate, iar traversarea insulei nu ar trebui sa ia mai mult de 20 minute (pe latime). Sunt comune bicicletele si masinutele de golf, disponibile pentru a fi inchiriate.

Cum insula este formata in intregime din nisip alb de corali, este necesara protectia impotriva soarelui, acesta putand produce arsuri chiar si la umbra datorita reflexiei razelor solare. De cateva ori pe saptamana sunt disponibile excursii catre Great Blue Hole, catre ruinele mayase de la Altun Ha si Xunantunich dar si excursii in jungle, pe continent, de-a lungul raurilor. O serie de festivaluri si sarbatori au loc intre Septembrie si Noiembrie.

 sursa Wikipedia (author : Victoria_Reay)

In apropierea orasului se afla un golf bine adapostit in timp ce bariera de corali freste insula de valurile puternice ale marii. Insula pune la dispozitie o sumedenie de plaje in timp ce zona nordica este arie protejata, aici fiind o rezervatie forestiera, dominata de o padure de mangrove. Deasemenea se pot vizita insulele din jur insa acest lucru este bine a fi realizat doar insotiti de localnici care cunosc bine zona, din cauza faptului ca reciful poate duce la naufragii.

 sursa Wikipedia (author : Fjdelisle)

In afara turismului, pescuitul este cea mai importanta sursa de venit, insula aflandu-se pe traseul natural de migrare al pestilor dar si intr-o zona in care abunda homarii. Agricultura este practicata la scara redusa, nucile de cocos fiind produsul cel mai important.

 sursa Wikipedia (author :  Charlemagne)

Zona se presupune ca a fost locuita de secole, localizarea orasului ramanand neschimbata in acest timp, insa populatia a crescut abia din 1847, cand au emigrat aici metisi hispano-mayasi din Yucatan, alungati de masacrele comise impotriva lor.

sursa info : Wikipedia

2 răspunsuri

  1. Ok… am prin ideea…. nici nu m-am întors bine din Grecia și tu , deja vrei să mergem în altă excursie 😛 …. bine .. în 10 min să ai bagajele făcute ….ca imediat decolăm :)))

    • in Grecia ? frumos. daca totul decurge cum trebuie, ar trebui sa ajung si eu anul asta acolo …

      in Beliza, poate la anul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: