Mina pierduta a lui Lasseter

Lasseter’s Reef este o legenda legata de descoperirea unui fabulos zacamant aurifer, undeva, intr-o zona extrem de izolata din centrul Australiei. Localizarea acestei mine de aur este inca un mister, asta in cazul in care aceasta exista cu adevarat.

ZIAR

Harold Bell Lasseter a fost un aventurier australian nascut in 27 September 1880, in Bamganie, Victoria. Autodidact, acesta este amintit ca fiind un individ cult si un bun orator, dar, in acelasi timp este descris si ca un individ excentric. Australianul a devenit cunoscut intre 1929 si 1930 cand povestea sa a capatat notorietate.

  Lasseter Highway, Northern Territory(Wikipedia; author : Toby Hudson)

Lasseter a povestit ca in 1897 a facut o calatorie calare intre Queensland si teritoriile aurifere din Western Australia. Astfel, el ar fi descoperit, la un moment dat, un filon incredibil de bogat de aur, undeva, de-a lungul granitei dintre statele Northern Territory si Western Australia, la vest de stancile The Olgas. Dupa descoperirea aurului, acesta s-ar fi pierdut in desert fiind salvat, intamplator, de o caravana condusa de unul dintre legendarii conducatori de camile Afgani, care au lucrat in outback-ul australian intre 1860 si 1930. Lasseter a ajuns apoi in tabara unui prospector pe nume Harding cu care a incercat, fara succes, sa regaseasca zacamantul de aur.

 Kata Tjuta sau The Olgas (Wikipedia; author : Reflexio)

Conform povestii lui Lasseter, acesta a incercat aproape 30 de ani sa starneasca interes asupra descoperirii sale insa atentia tuturor era indreptata asupra zacamintelor certe din Kalgoorlie, Western Australia, astfel ca nimeni nu a fost tentat sa se avante in zonele desertice extrem de izolate  din centrul Australiei. Marea Depresie din 1930 a schimbat optica astfel ca Lasseter a reusit sa stranga banii necesari pentru o expeditie, procurand chiar si mijloace motorizate de transport ba chiar si un mic avion. Alaturi de Lasseter, la comanda expeditiei se aflau un bushman experimentat, Fred Blakeley si un anume Fred Colson, in calitate de prospector, inginer, explorator dar si pilot.

  Lewis Harold Bell Lasseter’s Diary, 1930 (State Library of New South Wales MLMSS 3269)/

„This agony is awful 4 planes in three days. Why is no relief sent…. why do I cling so to life when a shot would end my torment its just because I want to know why everyone has failed me? to die a lonely horrible death is bad, but not to know why is worse”

Sursa imagine & text : AICI

Plecati la drum, comportamentul lui Lasseter avea sa devina in scurt timp insuportabil, in timp ce calitatile sale de ghid s-au dovedit a fi un fiasco. Expeditia a intampinat dificultati uriase, pierzand avionul, printre altele, pentru ca, in momentul in care a ajuns in zona Mt. Marjorie (acum Mt. Leisler), Lasseter sa declare ca se afla la 240 km catre nord de zona cautata. Exasperat, Blakeley l-a acuzat pe Lasseter de sarlatanie si a decis incheierea expeditiei.

 The Olgas (Wikipedia; author : Toursim NT)

Lasseter, al carui comportament avea sa involueze in continuare, a continuat calatoria catre monolitii The Olgas (aflati la 25 km vest de mul mai cunoscutul Uluru), insotit de un vanator numit Paul Johns. Conform relatarilor acestuia, dupa intoarcerea sa la civilizatie, Lasseter s-ar fi intors la un moment dat in tabara cu niste roci impachetate, spunand ca a descoperit locatia zacamantului, refuzand insa a o dezvalui. Cum Johns se indoia deja de sanitatea omului, l-a parasit, nu inainte de a izbuncni un scandal. Lasseter insa s-a pierdut in desert …

 Wikipedia(author : Fikri; license : GFDL-WITH-DISCLAIMERS)

Trupul emaciat al acestuia a fost descoperit la ceva timp dupa cearta cu Johns intr-o zona desrtica numita Winter’s Glen, in timp ce cateva lucruri care i-au apartinut au fost gasite intr-o pestera in zona numita Hull’s Creek. Cateva notite gasite ingropate in pestera au relevat faptul ca dupa despartirea de Johns, Lasseter a pierdut camilele si a fost smuls temporar din ghearele mortii de catre un trib nomad de aborigeni. Australianul avea sa moara de foame in incercarea sa de a ajunge la Ayers Rock sau The Olgas. Trupul sau a fost inhumat in Martie 1931, fiind mutat mai tarziu in Alice Springs.

  Mormantul lui Harold Lasseter, Alice Springs (Wikipedia; author : Roisterer)

Nu a fost gasita nici o harta care sa demonstreze ca Lasseter ar fi gasit cu adevarat legendara sa mina. Povestea a capatat, insa, valente mitologice devenind cea mai celebra dintre “minele pierdute” ale Australiei, un adevarat El Dorado pentru prospectorii australieni.

HARTA

sursa info : Wikipedia

APROPOS de outback … un blog fabulos !!! Alte comori pierdute

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: