Bokak Atoll

Atolul Bokak, numit si Taongi, este un atol nelocuit, situat in Lantul Ratak, subdiviziune al Insulelor Marshall, din Pacificul de Nord. Este cel mai nordic si cel mai izolat atol al tarii. Bokak se afla la 684 km nord de capital statului Marshall Islands, Majuro. Cel mai apropiat atol este Bikar, aflat la 280 km catre nord est. La 560 km, nord nord-est, se afla Wake Island. Bokak se afla in varful unui vulcan erodat care se ridica 3,000 de metri de pe fundul oceanului.

 sursa Wikipedia(author : NASA)

Atolul are o forma de semiluna, avand o lungime de 18 km si o latime maxima de 9 km. 36 de insule sunt dispuse pe suprafata atolului, suprafata de uscat fiinf de 3.2 km2, in timp ce laguna masoara 78 km2. Suprafata totala, incluzand reciful de corali, atinge 129 km2. Reciful este aproape continuu, existand doar un canal de 20 metri largime in vest, care face legatura intre laguna si ocean.

 sursa Wikipedia(author : A. E. „Buzz” Jehle N5UR; permission :  CC SA 3.0)

Cele mai importante insule sunt North Island, Kamwome, Bwdije, Sibylla, Bokak si Bwokwla. Sibylla este cea mai mare dintre ele, avand 7,2 km lungime si pana la 304 metri latime. Solul este extrem de saracacios, o combinatie intre nisipul de coral si pietrisuri de diferite texturi, acumularile de humus fiind extrem de subtiri. Laguna este putin adanca, maxim 30 de metri, fiind impanzita de capete de corali, unele dintre ele atingand suprafata.

 sursa Wikipedia(author : Mr Minton from San Diego, US)

Datorita izolarii sale, fauna si flora atolului nu au fost afectate de specii invasive, astfel ca se prezinta in forma lor primara. Totodata, Bokak este cel mai uscat dintre atolii Insulelor Marshall, clima avand un caracter semiarid. Temperatura medie anuala este de 28°C. O combinatie de factori precum precipitatiile sarace, drenajul solului si temperaturile ridicate au facut imposibila existenta unor lentile Ghyben-Herzberg, ceea ce face imposibila naturalizarea cocotierului. Astfel, doar noua specii de plante pot fi intalnite aici. Cea mai raspnadita este  Heliotropium foertherianum , care formeaza paduri de arbusti, cu inaltimi intre 1,8 si 6.1 metri. Sub acesti arbusti este intalnita Scaevola taccada dar si diferite alte specii de ierburi. Un palc de Pisonia Grandis poate fi intalnit pe insula Kamwome. Alti cativa astfel de arbori se afla pe Sibylla, insula a carei zona sudica este acoperita in proportie de pana la 75% de o aglomerare densa de Scaevola, in timp.ce zona nordica este acoperita in proportie de 100%.

 sursa Wikipedia (author : A. E. „Buzz” Jehle N5UR)

Pana la 26 de specii de pasari marine sunt prezente pe Bokak, cea mai densa populatie cuibarind pe North Island si Kamwome, precum si pe o insulita vecina fara nume. Bokak este singurul loc de cuibarit cunoscut al speciei Christmass Shearwater. Sobolanul negru pare a nu fi prezent desi cateva vase au naufragiat pe recifii atolului, insa este prezent sobolanul polinezian. Izolarea atolului face ca fauna acvatica sa fie sanatoasa insa destul de putin diversa. Se presupune prezenta testoaselor marine, desi nu au fost zarite. Scoicile gigant Trinacnidae abunda dar nu si specia record,Trinacnidae gigas. Molustele sunt prezente printr-un numar mic de specii, deasemenea pestii de coral. Aproape 100 de specii de corali sunt prezenti in cadrul recifului.

 sursa Wikipedia (author : A. E. „Buzz” Jehle N5UR)

Desi Insulele Marshall sunt locuite de aproximativ 2,000 de ani, Bokak pare a nu fi fost locuit pentru perioade lungi de timp. Climatul aspru si secetos si, implicit, lipsa apei potabile dar si solul extrem de sarac au facut ca atolul sa ramana nelocuit, fiind putin probabil sa se intample altfel in viitor. Alaturi de alti atoli nelocuiti din apropiere, Bikar si Toke, Bokak a facut parte din mostenirea ereditara a sefilor atolilor din Lantul Ratak, numiti Iroji Lablab.

sursa Wikipedia (author : A. E. „Buzz” Jehle N5UR)

Primul European care a descoperit Bokak a fost spaniolul Alonso de Salazar, in 21 August 1526. In urmatoarele trei sute de ani au fost raportate cateva debarcari insa climatul arid a impiedicat orice incercare de colonizare ba chiar si tentativele de a naturaliza animale, in vederea constituirii rezervelor de hrana. In 1906 atolul a fost anexat de Germania in ciuda protestelor sefilor Iroji. Germanii au luat aminte la plangerile insularilor abia cand acestia au acuzat Japonia de braconaj, si au facut-o doar din interes propriu nicidecum din grija pentru localnici.

 sursa Wikipedia (author : Joe Lewin; permission : CC-BY-3.0)

In 1914 atolul a fost ocupat de japonezi odata cu intregul arhipelag Marshall. Nu s-a raportat nici o incercare de colonizare. In timpul WWII japonezii au incercat sa mentina aici o garnizaoana de 20 de oameni, mutata rapid, insa, pe Wake Island, din cauza imposibilitatii atolului de a intretine o populatie permanenta. In urma lor a ramas un outpost pentru comunicatii. Dupa razboi, japonezii au pus la punct o misiune de recuperare a supravietuitorilor din fostele lor colonii din Pacific, insa pe Bokak nu s-au gasit nici supravietuitori nici victime sau morminte. Anii ’50 au adus contaminarea radioactiva a atolului in urma experimentelor nucleare ale USA in Marshall Islands, insa Bokak a scapat de “onoarea” de a deveni scena unui astfel de experiment, in favoarea altor insule cum ar fi Bikini sau Enewetak. In 1979 Scott Moorman si alte patru persoane au disparut pe mare, dupace parasisera Hawaii. Ambarcatiunea si ramasitele ingropate ale lui Moorman au fost descoperite pe Bokak in 1988.

 sursa Wikipedia (author : A. E. „Buzz” Jehle N5UR)

sursa Wikipedia (author :  Hobe / Holger Behr)

HARTA MARSHALL ISLANDS

 Sursa: NASA. Credit: Provided by the SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center, and ORBIMAGE

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: