Howland Island

Wikipedia ; author : NASA

Insula Howland este numele unui atol de corali situat imediat deasupra Ecuatorului, in centrul Oceanului Pacific, la 3,100 km sud vest de Honolulu. Situat aproximativ la jumatatea distantei intre Australia si Hawaii, insula este posesiune a Statelor Unite si face parte din arhipelagul Phoenix Islands. Dpdv statistic, Howland este inclusa in grupul US Minor Outlying Islands.

 Wikipedia : author : Joann94024

Minusculul atol are o suprafata de 1.8 km2, linia de coasta masurand 6,4 km. Nu are laguna si iar forma este alungita, orientata nord-sud. Relieful se prezinta ca o insula de coral cu zona centrala ridicandu-se pana la sase metri deasupra nivelului marii. Insula este inconjurata de un recif de corali.

 Wikipedia ; author : Joann94024

Atolul, fiiind nelocuit, nu sustine nici o activitate economica. USA revendica o EEZ de 370 km in jurul insulei. Nu exista porturi naturale si nici zone de andocare iar reciful este primejdios pentru navigatie. Climatul este ecuatorial, cu soare foarte puternic si cu precipitatii reduse. Temeraturile sunt moderate de briza care bate permanent dinspre est. Nu exista surse de apa dulce. Vegetatia este compusa din ierburi, liane, tufisuri si pisonia pitici. O descriere din 1942 evoca existent unui palc de arbori kou uscati, undeva pe o duna din centrul insulei, insa in 2000 nu exista nici un arbore pe Howland.

 Wikimedia : author : Joann94024

In ultima parte a anilor ’30 aici a fost construita o pista de aterizare, parte a unui plan al USA de a isi consolida revendicarile teritoriale din zona, Howland urmand a fi devenit o escala pentru zborurile interinsulare, dinspre Hawaii catre insulele din Pacific.  Niciodata utilizata, degradata, lipsita de orice fel de reparatii, pista aproape a disparut in timp, in prezent fiind doar partial vizibila. 

 Wikimedia ; author : Joann94024

Howland este mai cunoscuta prin prisma faptului ca a fost escala la care nu a mai ajuns Amelia Earhart. Aceasta a decolat din Noua Guinee, in calatoria sa in jurul lumii din 1937, alaturi de navigatorul Fred Noonan. Cei doi au facut o transmisie radio interceptata pe Howland insa nu au mai ajuns niciodata aici, disparand fara urma.

 Wikimedia; author : Joann94024

Din 1974, intreaga insula plus o suprafata de 129.8 km2 de teren submarin si 1,661 km2 de apa din jurul acesteia formeaza Howland Island National Wildlife refuge, parte a Pacific Remote Islands Marine National Monument. La fiecare doi ani, personalul US Fish and Wildlife Service viziteaza atolul, acestia debarcand pe o plaja de pe coasta vestica, pe locul foste asezari Iscatown, acolo unde se gaseste si ruina unui far de zi. Insula este un teritoriu de inmultire al pasarilor si al faunei marine.

 Wikipedia; author : Joann94024

Din loc in loc, ramasite ale unor poteci si diverse artefacte indica prezenta sporadica a oamenilor, de-a lungul timpului. Au fost descoperite diverse obiecte din bambus si chiar si o canoe, apartinand unor locuitori din vechime ai insulei.  Se presupune ca insula a fost locuita pentru prima data incepand cu 1,000 ien, cand popoarele melaneziene estice au calatorit catre nord populand insulele Rawaki, Kanton, Manra si Orona, apartinand arhipelagului Phoenix, insule aflate la distante de pana la 700 km sud est de Howland. Exista, insa, ipoteze care spun ca insula ar fi fost locuita atat de polinezieni cat si de micronezieni. Lipsa surselor de apa potabila a dus insa la abandonarea atolului, un fenomen comun multor alte insule din zona.

 Wikipedia ; author : Joann94024

Insula ar fi fost zarita prima data de catre lumea occidentala in 1822 cand americanul George B. Worth a ajuns aici la bordul balenierei “Oeno”. Acesta i-a dat numele sau, Worth island. Sase ani mai tarziu, un alt vanator de balene american, Daniel Mackenzie, a cartografiat insula, numind-o dupa numele proprietarilor navei sale. Numele actual provine de la cel care a zarit insula in 1842, un individ aflat, deasemenea, la bordul unei baleniere. 

 Wikipedia : author : Joann94024

Howland era nelocuita in 1857 cand a intrat in posesia USA, conform Actului Guano Islands, din 1856. Insula era cunoscuta datorita celor cateva naufragii care avusesera loc aici. Pana in 1878, depozitele de guano ale insulei au fost excavate de catre americani. Intre 1886 si 1891 exploatarea de guano a continuat sub patronatul unei companii britanice care folosea muncitori din Cook Islands si Niue.A fost perioada in care Imperiul Britanic a revenidcat la randul sau,insula.

 Wikipedia : author : Joann94024

Cea mai importanta incercare de colonizare din epoca moderna a debutat in 1935 printr-un proiect care implica elevi ai scolii particulare Kamehameha Boys din Honolulu. Proiectul, camuflat sub forma unuia stiintific, avea ca scop intarirea suveranitatii americane in zona. A luat nastere, astfel, un mic satuc format din cateva colibe din lemn si cateva corturi, asezare pretentios numita Iscatown, dupa numele vasului care a adus aici primii colonisti. Dotati cu provizii de hrana si apa, colonistii au inceput o serie de observatii meteorologice si in acelasi timp, au facut cateva lucrari rudimentare de infrastructura, intre care si amenajarea unei piste de aterizare. Aceasta avea sa fie numita Kamakaiwi Field dupa numele celui care a petrecut cel mai mult pe insula (trei ani), ca sef al micii comunitati.

 Wikipedia; author : USCG

In 8 Decembrie 1941, la o zi dupa Pearl Harbor, insula a fost atacata de o escadrila de avioane japoneze, doi dintre cei patru colonisti fiind ucisi. Dupa inca o zi, un submarin a bombardat Iscatown iar in urmatoarele saptamani au fost inregistrate inca doua atacuri aeriene. Cei doi supravietuitori au fost evacuati in Ianuarie 1942, pentru ca intre 1943 si 1944 Howland sa fie ocupata de Marina USA. Dupa 1944 incercarile de colonizare au incetat. In ciuda construirii pistei de aterizare si a planurilor de a transforma insula int-o escala a zborurilor peste Pacific, s-ar parea ca nici un avion nu a aterizat vreodata pe Howland Island.

 sursa Wikipedia ; author : Indolences

Ecosistemul insulei a suferit in urma introducerii speciilor invazive. Astfel, sobolanii negrii au ajuns aici in 1854 dar au disparut si ei intr-un an, dupa introducerea pisicilor salbatice in 1937. Avand in vedere ca pisicile daunau populatiilor de pasari, acestea au fost eliminate incepand cu 1985.  In prezent, accesul pe insula este permis doar cu acordul USFWS si este acordat in principal expeditiilor stiintifice.

 sursa Wikipedia (author : CIA-WF)

sursa info : Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: