Orona Atoll

Cunsocut si sub numele Hull Island, Orona este un atol situat in grupul Phoenix, parte a statului Kiribati. Insula s-a numit “Hull” pana in 1979, cand a fost redenumita cu numele local, Orona, dupa declararea independentei statului Kiribati.

 sursa Wikipedia(author :  Dr. Randi Rotjan, New England Aquarium. http://www.neaq.org)

Atolul are o lungime de 8.8 km si o latime de 4 km, avand forma unei fasii de pamant care inconjoara o laguna de 30 km², cu adancimi intre 15 si 20 de metri si cu capete de corali, dintre care cateva ating suprafata apei. Legatura cu oceanul este realizata prin numeroase pasaje, insa doar cateva permit trecerea unor vase mici datorita adancimii si a largimii reduse. Suprafata totala este de 3.9 km2, iar elevatia maxima atinge noua metri.

 sursa Wikipedia(author :  Angela K. Kepler)

Asemenea atolului Manra, situat in apropiere, Orona este acoperita de cocotieri, concentrati in aglomerari dense pe latura vestica, palmierii atingand intre 12 si 18 metri inaltime. Restul atolului este acoperit de paduri de arbusti cu inaltimi intre 6 si 12 metri dar si de zone cu ierburi. Pot fi intalniti si arbori Pisonia grandis.Atolul este inconjurat de un recif care ramane deasupra apei la reflux. Nu exista locuri de ancorare insa exista o zona catre coltul vestic unde debarcarea este relativ facila pe vreme buna.

 sursa Wikipedia (author : Angela K. Kepler)

 sursa Wikipedia (author : Angela K. Kepler)

 sursa Wikipedia(author : Cameron B. Kepler)

 sursa Wikipedia (author : Cameron B. Kepler)

Fauna include pisici, porci si caini, toate salbatice, dar si soareci polinezieni. Se presupune si existenta gainilor si a ratelor, ramase in urma locuitorilor, dupa ce acestia au parasit atolul. Trei specii de reptile (soparle), crabi si aproximativ 50 de specii de insecte completeaza lumea animala terestra a atolului. Laguna abunda de specii de pesti de recifi si nu numai, dar si de scoici uriase. Testoasele folosesc plajele pentru a depune oua. Insula este frecventata de 17 specii de pasari migratoare.

 author : NASA, Johnson Space Center

Atolul a fost locuit de-a lungul timpului, insa in 2004, la ultimul studiu, Orona era nelocuita. In timpurile antice, polinezienii au sosit aici, in urma lor ramanad un marae situat in zona estica a atolului, pe o portiune despadurita, dar si ruinele unor adaposturi, morminte si a altor tipuri de platforme. Este incert cine a descoperit Orona, insa se stie ca insula a fost botezata “Hull” de catre Charles Wilkes, care a ajuns aici in 1840. Acesta a avut surpriza de a gasi pe insula un francez si 11 tahitieni, abandonati pe atol dupa ce sosisera pentru a vana testoase.

 sursa Wikipedia (author : EVS-Islands)

Spre deosebire de alte insule ale grupului Phoenix, Orono nu a fost revendicata si nici exploatata de catre minerii de guano. Marea Britanie a luat in stapanire insula in 1889, prin anexarea Insulelor Gilbert & Ellice. Intre 1916 si 1938 insula a fost inchiriata unei companii care a transformat-o in plantatie de cocotieri, in vederea productiei de copra. Declinul activitatii si seceta persistenta au facut ca, in 1963, singurul sat, Arariki, sa fie abandonati iar locuitorii evacuati. Insula a mai fost locuita pentru o scurta perioada de timo, intre 2001 si 2004. Incepand cu 2008, alaturi de celelate insule ale grupului, orono a devenit parte a Phoenix Island Area, cea mai mare rezervatie marina din lume.

CATEVA IMAGINI 

sursa info : Wikipedia & Jane Resture

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: