Woleai Atoll

Numit in curioasa limba locala « Wolea » sau « Uleai u Oleai », Woleai este un atol din statul Yap, subdiviziune a Statelor Federative ale Microneziei. Geografic, Woleai este situat in estul  arhipelagului Carolines. Ifalik se afla la 57 km sud est, iar Eauripik la 108 km sud vest. In trecut atolul a fost denumit Falalap Island.

 sursa Wikipedia(author : NASS)

Cele 22 de insule care compun Woleai au o suprafata de de 4,5 km2. Intregul atol se intinde pe o suprafata de 17 km². Forma atolului este aproximativ cea a cifrei opt, avand o lungime de 11,5 km si o latime maxima de 7 km. Mare parte din reciful sudic este scufundat si slab dezvoltat. Insulele mari se afla pe latura nordica si estica a recifului. Laguna este mai adanca si mai intinsa catre zona vestica a atolului.

 sursa Wikipedia(author : United States Census Bureau)

Populatia era de 1,081 locuitori in 2008, distribuiti pe cinci insule, Woléaï (sau Wottégaï), cea mai importanta, Falalus, Seliap (sau Sulywap), Falalop (sau Falalap) si Tegaïlap (sau Tagalap).Pe Falalop et Woléaï se afla doua scoli care aduna copii de pe intregul atol dar si de pe insulele din apropiere, Eauripik, Ifaluk, Lamotrek, Faraulep si Satawal. Locuitorii vorbesc o limba microneziana, woléaïen, dar si limba engleza.

Limba locala este extrem de interesanta pentru scrierea proprie, descoperita de John Macmillan Brown in 1913. Este inrudita cu dialectul vorbit pe insula Satawal, localnicii celor doua insule putand a se intelege, in mare. In prezent sunt aproximativ 1,700 de vorbitori ai acestei limbi. Scrierea, silabica, este influentata in parte de alfabetul latin.

 sursa Wikipedia (author : Woleaian chief Egilimar)

Locuitorii din Yap sunt recunoscuti ca printre cei mai buni navigator din Pacific. Woleai a fost colonizat, probabil, de catre acestia, in cursul calatoriilor facute in pirogi, fara compass, yapezii ghidandu-se doar cu ajutorul stelelor si a particularitatilor apelor oceanului. Atolul a intrat in posesia Germaniei in 1899 pentru a devein parte a Imperiului Nipon dupa WWI. In 1944 japonezii au fortificat atolul transformandul intr-un avanpost menit a pune in pericol pozitiile americane din insulele Mariane.

Insula Wolfe a fost transformata intr-o pista de aterizare iar in coltul sud vestic al insulei Woleai a fost construita o facilitate pentru aterizarea hidroavioanelor. Intre 1944 si 1945 pozitiile japoneze au fost bombardate de nenumarate ori, garnizoana japoneza fiind abandonata odata cu avansarea razboiului catre teritoriu Japoniei. In momentul capitularii Japoniei, din cei aproape 6,500 de soldati japonezi, doar 1,650 au supravietuit.

 sursa Wikipedia (author : U.S. Navy)

Dupa WWII, atolul a fost administrat de catre USA si a devenit parte a FSM in 1979.

 sursa Wikipedia (author : Aotearoa from Poland)

IMAGINI   HARTA FSM

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: