Saint Croix, US Virgin Islands

Saint Croix este cea mai mare insula a Insulelor Virgine Americane, un teritoriu neincorporat al Statelor Unite, situat in Caraibe, in grupul Antile. St.Croix este cel mai estic punct al teritoriului American, localizat geographic in zona numita Point Udall.

 sursa Wikipedia (author : NASA)

Insula are o lungime de 45 km si o latime de 11 km. Suprafata totala este de 214.7 km². Terenul este accidentat, fara a atinge forme extreme, precum, de exemplu, in Saba. Cel mai inalt punct al insulei este Mt.Eagle, care se inalta la 355 metri deasupra nivelului marii. Zona estica a insulei si  cea de la nord de Christiansted, capitala insulei, este caracterizata de un relief deluros, cu pante abrupte. Dinspre dealurile nordice, coboara catre sud pante line, aproape nivelate, folosite pentru plantatiile de trestie de zahar.

 sursa Wikipedia (author : DJC1970)

St.Croix este cunoscuta pentru mixul de ecosisteme pe o suprafata foarte mica. Dealurile de pe partea vestica a insulei primesc o cantitate mai mare de precipitatii decat cele din zona estica, unde peisajul aminteste de zonele desertice, cactusii fiind omniprezenti. In schimb, zona vestica propune un peisaj tropical cu vegetatie luxurianta in care predomina palmierii. Paudrea tropicala din zona nord vestica ofera, pe coasta, cateva formatiuni geologice din categoria “tidal pools”.

 Christiansted, sursa Wikipedia (author : Jpheym Jason P. Heym, Seascape Pool Center, Inc.)

Intreaga insula este, mai mult sau mai putin, supusa actiunii alizeelor. Secetele au fost intotdeauna o problema, lipsa surselor de apa potabila determinand localnicii sa isi instaleze cisterne colectoare pentru apa de ploaie. Climatul este tropical, moderat de alizee cu variatii mici ale temperaturii intre anotimpuri. Sezonul ploios dureaza intre Mai si Noiembrie. Uraganele au afectat insula in ultimii ani, deasemenea seceta si inundatiile.

 Christansted, sursa Wikipedia (author : Clark Anderson)

Insula a fost descoperita de Columb in cursul celei de-a doua sa calatorii in Lumea Noua. Acesta a botezat insula cu numele actual, dar in spaniola, Santa Cruz. Olandezii au colonizat insula in 1625 insa au fost inlocuiti rapid de britanici, sositi aici in 1645, urmati de catre spanioli in 1650.Dupa doar un an, insula intra in posesia Frantei, situatia care a durat pana in 1733 cand a fost vanduta Danemarcei. USA a cumparat Insulele Virgine de la Danemarca, in 1916, in schimbul a 25 milioane de dolari in aur. Pana atunci, insulele au fost cunoscute sub denumirea “ Indiile de Vest daneze”.

 Grapetree Bay and Turner Hole, sursa Wikipedia (author : Jpheym Jason P. Heym / Seascape Pool Center Inc.)

In 2010 populatia insulei era estimata la 50,601 locuitori, cele mai importante orase fiind Christiansted si Frederiksted. Localnicii autentici, numiti “crucians”, sunt descendenti ai primilor sclavi adusi de catre danezi in secolele XVIII si XIX sau ai lucratorilor recrutati de catre aceeasi danezi dupa abolirea scalviei, in 1848. Exista o a doua categorie de localnici, descendenti ai sclavilor adusi in alte insule dein Antile, ajunsi in St. Croix in urma migratiei inter-insulare, de-a lungul secolului XX.

sursa Wikipedia (author :  NOAA CCMA Biogeography Team)

Multi dintre acestia sunt portoricani ajunsi aici in anii ’30-’50, dupa colapsul industriei zaharului din Puerto Rico sau in urma evacuarii locuitorilor insulei portoricane Vieques, in urma achizitiei acesteia de catre armata USA, in cursul WWII. Un alt val de imigranti a fost resimtit intre anii ’60-’70, cand industria turismului si cea petroliera au luat avant, St. Croix devenind o destinatie pentru somerii din insulele invecinate, St. Kitts, Nevis, Antigua, St. Lucia sau Dominica, dar si din Caraibele anglofone.

sursa Wikipedia (author :  Cumulus Clouds)

Tabloul demographic include americani de pe continent, palestineieni, filipinezi, haitieni sau sud americani. Limba cel mai des vorbita este engleza insa se mai folosesc si spaniola, franceza creola sau un dialect local, “crucian”, care are la baza engleza.

 Downtown & harbor, Christiansted, sursa Wikipedia (author : Clark Anderson)

In ciuda imaginii de poster turistic, dpdv statistic, Insulele Virgine Americane si, in special, St. Croix, detin nedoritul record de cel mai violent loc din USA si al doilea cel mai violent loc din lume, dupa Honduras, in ceea ce priveste numarul de crime pe cap de locuitor. Luand in considerare faptul ca Hondurasul este unul din leaganele plagii numite “Mara Salvatrucha”, se poate spune ca USVI sunt redutabile in acest “nedorit” domeniu. Cu toate acestea, in afara statisticii, St. Croix este la fel de sigura/nesigura ca orice fel de oras mare din lume. Drogurile si infractionalitatea legata de aceasta sunt o problema in St. Croix. Charlotte Amalie,de exemplu, un oras din St. Thomas, este o zona riscanta in timpul noptii.

 Tague Bay, sursa Wikipedia (author : Jpheym Jason P. Heym / Seascape Pool Center Inc.)

Candva o insula eminamente agricola, St Croix a cunoscut o industrializare puternica dupa anii’60. Una dintre cele mai mari rafinarii din lume, Hovensa, se afla pe coasta sudica, fara ca asta sa impiedica ce preturile la benzina sa fie mai mari decat pe teritoriul continental al US. In 2012 s-a anuntat inchiderea acestei rafinarii, ceea ce nu mira prea tare, aceasta fiind in posesia unui consortiu americano venezuelean. Inchiderea rafinariei aduce nori negri deasupra viitorului insulei a carei economie se va baza , in pincipiu, pe turism. Tot aici se afla si o fabrica importanta de rom in al carui portofoliu se afla brandul “Cruzan”, unul dintre cele mai bine vazute tipuri de rom, alaturi de portoricanul “Bacardi” si “Gosling’s” din Bermuda. 

 Teague Bay Beach, sursa Wikipedia (author : Jpheym Jason P. Heym / Seascape Pool Center Inc.)

Drumurile insulei sunt de slaba calitate si se circula pe stanga , desi majoritatea masinilor au volanul pe stanga, fiind importate de pe continent. Exista, insa, transport public si companii de taxi (taxiurile autorizate au inscriptia “TP”, pe undeva). Exista si un sistem de transport asemanator celui din Romania anilor ’90, microbuze private care fac traseul dintre Frederiksted si Christiansted, oprind unde si cand este nevoie.

 Salt River Bay , sursa Wikipedia

St. Croix are un aeroport, Henry E Rohlsen IA, unde au loc zboruri regulate catre USA(Miami, Charlotte, Atlanta dar si new York si alte orase din nordul US), Puerto Rico si Caraibele de Est. Seaborne Airlines pune la dispozitie hidroavioane iar distanta catre St. Thomas este parcursa si cu ferryboat-uri (75 minute). Ocazional, St. Croix este vizitata de vasele de croaziera. 

 Canegarden Bay, sursa Wikipedia (author : Jpheym Jason P. Heym / Seascape Pool Center Inc.)

Insula dispune de scoli publice si private si de o universitate, The University of the Virgin Islands. St Croix ofera posibilitatea de a participa la o serie de festivaluri de-a lungul anului, cel mai important fiind „Crucian Christmas Festival, celebrat intre finalul lui Decembrie si Ianuarie. La jumatatea lui Februarie are loc “Agricultural and Food Fair” iar cateva festivaluri de jazz au loc de mai multe ori de-a lungul anului.

 sursa Wikipedia (author : Kborer)

Printre destinatiile turistice ale insulei se numara Buck Island Reef National Monument, o insula de 71 ha, situata la nord de St. Croix, renumita pentru reciful de corali, una dintre cele mai spectaculoase gradini maritime din Caraibe, care il face o destinatie obligatorie pentru scufundatori. O alta insula, mai mica, este Green Cay, deasemenea interesanta pentru scuba divers, pentru care denumirea Tamarind Beach este irezistibila.

sursa Wikipedia (author :  Lars Schmidt)

Dealtfel, intreaga coasta nordica a St. Croix este extrem de apreciata de scufundatori, alta zone de interes fiind Cane Bay. Aici se poate cobora de-a lungul plajei si a peretelui Cane Bay Wall, inainte ca acesta sa plonjeze peste 4,000 de metri catre fundul oceanului. Desi apele sunt populate de rechini tigru sau ciocan, atacurile sunt foarte rare. Salt River Bay National Historic Park and Ecological Preserve este cunoscut pentru cea mai mare padure de mango din Insulele Virgine.

 St. George Village Botanical Gardens, sursa Wikipedia (author : Jpheym Jason P. Heym / Seascape Pool Center Inc.)

Insula este cunoscuta pentru posibilitatile de pescuit sportiv, capturi record fiind inregistrate frecvent. Este insa nevoie imperioasa de parerea unui expert inainte de a manca peste prins in apele St. Croix, intrucat acestea sunt infestate de un organism care provoaca otravirea cu ciguatera.

  Cane Bay Wall, sursa Wikipedia (author : Clark Anderson/Aquaimages)

Atat Christiansted cat si Frederiksted pun la dispozitie o sumedenie de magazine, preturile fiind influentate de legislatia duty-free. Specialitatile culinare locale se bazeaza pe produsele marii, carnea de porc si cea de capra. Legumele proaspete sunt vandute la marginea drumului iar fructul rege este de departe mango, care are si un festival dedicat, Mango Melee. Bucataria locala este influentata de cea continentala americana si de cea portoricana.

 

 

 

 

 

 

 

 sursa Wikimedia ( author : Matt H. Wade)

 sursa Wikipedia (author : EastOfWest)

Turismul este bine dezvoltat, St. Croix punand la dispozitie hoteluri si resorturi pentru toate buzunarele. Cele situate in afara oraselor dispun, aproape toate, de plaje private. O afacere poate fi, insa, cazarea la particulari, rezervarile putand fi facute pe internet. Este, insa, nevoie de atentie in cazul cand alegi aceasta solutie. 

 sursa Wikipedia (author : EastOfWest)

La plecare este necesar a se plasa romul in bagajele de cala si a se verifica regulile legate de souvenir-uri luate din natura (scoici, bucati coral etc).

 sursa Wikipedia (author : Turn685)

 sursa Wikipedia

 sursa Wikimedia

IMAGINE PANORAMICA 

sursa info : Wikipedia

2 răspunsuri

  1. Superbe imagini!!!!

    • da … si cand te gandesti ca intentia era de a determina un prieten sa NU SE DUCA ACOLO … cred ca nu prea mi-a iesit …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: