Fakaofo

Numita in trecutBowditchIsland, Fakaofo este cel mai estic dintre cei trei atoli care formeaza grupul Tokelau, un teritoriu neo zeelandez situat in Pacificul de Sud, ceilalti fiind Atafu si Nukunonu.

 sursa Wikimedia (author : NASA)

Atolul este format din cateva insulite a caror suprafata totala nu depaseste 3 km². Acestea sunt asezate pe un recif de corali care inconjoara o laguna cu suprafata de aproximativ 45 km². Lungimea atolului este de 12 km iar latimea maxima nu depaseste 5 km. Se poate patrunde in laguna prin intermediul unui canal iar apa este destul de andanca pentru a se putea ancora, in caz de urgenta.

 sursa Wikipedia (author : NASA)

In 2006 populatia era estimata la 483 de persoane, toti de origine polineziana. Cel mai important sat este Fale situat pe insula cu acelasi nume, aflata pe latura vestica a atolului. La doar doi kilometric catre vest se afla insula fenua Fala unde se afla un alt sat, intemeiat in 1960. Alte insule ale atolului sunt Teafua, Nukumatau, Nukulakia, Fenua Loa, Saumatafanga, Motu Akea, Matangi, Lalo si Mulifenua.

sursa Wikipedia (author :  CloudSurfer)

Fakaofo este condus de catre un consiliu format din batrani peste 60 de ani, condus de catre un sef ales, numit “faipule”. Acesta reprezinta atolul si la nivel national, fiind, intr-un mandat de trei ani, timp de doi ani la conducerea atolului si un an sef al statului Tokelau. Pe una dintre insule se afla un monument din corali, care il personifica pe Tui Tokelau, un zeu venerat in trecut de catre locuitorii atolului.

 sursa Wikipedia (author :  Aotearoa)

Legendele locale sugereaza ca, in vechime, Fakaofo domina Nukunonu si Atafu, ceilalti doi atoli care formeaza Tokelau. Totusi, la momentul aparitiei europenilor, ceel doua insule erau independente. Desi unele surse il indica descoperitor pe un francez pe nume Morvan, in 1841, numele vechi al insulei provenea de la un alt personaj indicat drept descoperitor al atolului, Nathaniel Bowditch (1773 -1838), un navigator American cunoscut dataorita enciclopedie de navigatie pe care a scris-o, enciclopedie folosita si in ziua de astazi.

sursa imagine : Tekava

In cartea “ Twenty years Before the Mast”, Charles Erskine spune ca in momentul descoperirii atolului, locuitorii acestuia nu descoperisera focul, acest lucru transformandu-I intr-una dintre cele mai primitive societati descoperite pana in acel moment. Fakaofo avea sa fie vizitat si de expeditiaAmericanacondusa de Charles Wilkes (1838-1842).

 sursa Wikipedia (author : Aotearoa)

Incepand cu 1856 Tokelau a fost revendicat de catre USA, pana in 1979 cand USA a renuntat la insule in favoarea Noii Zeelande. Tot atunci, prin tratatul din Tokehaga a fost stabilita granite maritime intre Tokelau si Samoa Americana.

 sursa CIFR

IMAGINE    IMAGINI  WALLPAPER

sursa info : Wikipedia

TOKELAU

4 răspunsuri

 1. Imi place. Imi place. Imi place.

  • si mie. nici n-ai idee cat !!! 🙂

 2. Insula asta imi da fiori de placere dar si de frica.
  Cand ma gandesc ca e razanta cu oceanul… oare oamenii aia dorm linistiti?

  • sunt convins ca da … probabil, cel mai inalt munte pe care l-au vazut vreodata este cocotierul care le sprijina coliba … nu cred ca isi inchipuie altceva …

   dar, altfel, da, ai perfecta dreptate. paradisul asta e ingrozitor de fragil …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: