North Sentinel Island. Sau epoca de piatra … Acum.

Insula North Sentinel face parte din arhipelagul Andaman Islands, situat in Golful Bengal. Localizata in sudul arhipelagului, la vest de South Andaman Island, insula dens impadurita nu a fost niciodata colonizata de catre europeni datorita distantei mari pana la principalele comunitati din Great Andaman dar si din cauza caracteriticilor geografice, reciful inconjurator si lipsa locurilor de ancorare facand dificila debarcarea.

 sursa Wikipedia ; author : NASA

Pana la cutremurul din 2004 insula avea aproximativ 72 km² si o forma aproximativ rotunda. Dincolo de plaje terenul se ridica abrupt 20 de metri, urcand pana la 98 metri altitudine catre centrul insulei. Reciful inconjura complet insula, extinzadu-se intre 800 si 1300 metri catre larg. Cutremurul a ridicat insula cu 1 pana la 2 metri, portiuni mari din recif iesind la suprafata si devenind teren permanent uscat sau laguna putin adanca, ceea ce a marit suprafata insulei. Si a unit-o cu o mica insula aflaat in largul coastelor sale, insulita numita Constance Island. In prezent , North Sentinel este acoperita de paduri dese.

 sursa Wikipedia 

Insula este cunoscuta datorita unei populatii locale, sentinelese, care traiesc in zona nordica. Acestia, vorbitori ai unei limbi proprii, estimati intre 50 si 400 de persoane sunt considerati printre ultimile comunitati neatinse de catre civilizatia moderna, respingand cu violenta orice incercare de a fi contactati. Acestia sunt considerati a fi in pericol datorita izolarii totale care ii expune total dpdv medica in cazul unui contact cu vizitatori din afara. Se presupune ca sentinelezii au trait aici de peste 60,000 de ani, iar unicitatea limbii lor denota o izolare care dainuie de milenii.

 sursa : Wikipedia ; Map created by CJLL Wright; after data from Man, E.H. and Weber, G.H.

Loclanicii sunt prezentati ca vanatori si culegatori, supravietuind prin pescuit,vanatoare si culesul plantelor salbatice neexistand dovezi ca ar practica agricultura sau ca ar cunoaste foculsau prelucrarea metalelor. S-a observat, insa, ca au utilizat obiecte de metal gasite pe vasele esuate, in general sub forma de arme. Grupurile intalnite cuprindeau intre 20 si 40 de persoane iar in doua cazuri au fost gasite asezari care pareau a adaposti pana la 60 de persoane. Se estimeaza ca insula este impartita de 2 pana la 6 grupuri. Acestia au statura scunda si piele neagra, caracteristici comune cu unele populatii africane.

  copyright : Christian Caron ( Creative Commons A-NC-SA)

North Sentinel este cunoscuta populatiei Jarawa-Onge, un trib cu mai putin de 100 de supravietuitori din insulele Andaman, sub numele “ChiadaaKwokweyeh. Desi se considera ca Onge au similaritati culturale cu populatia sentinelese, cei audisi pe Sentinel in secolul XIX de catre britanici nu au reusit sa inteleaga limba locala, reiseind faptul ca cele doua populatii au pierdut contactul la un anumit moment in trecut.

Prima mentionare a insulei a avut loc in 1771, cand vasul Diligent, apartinand East India Company, a observat o multime de lumini in timp ce trecea pe langa insula. In 1867 vasul comercial indian “Nineveh” a naufragiat pe reciful insulei si 106 supravietuitori au ajuns la tarm. Au fost salvati de o nava a Marinei britanice, insa in timpul sederii pe insula au fost atacati de catre populatia locala.

In 1880 o expeditie condusa de Maurice Vidal Portman a debarcat pe North Sentinel cu scopul de a cerceta populatia indigena. Nu au gasit decat sate abandonate insa au reusit sa captureze un grup de sase sentinelezi. Acestia s-au imbolnavit rapid, doi dintre ei au murit iar alti patru au fost repatriati. Portman s-a intors in 1883, dupa eruptia vulcanului Krakatoa si a lasat pe plaja cateva daruri pentru localnici, revenind aici de cateva ori intre 1885 si 1887.

Odata devenit teritoriu indian, insula a fost vizitata incepand cu 1967 in incercarea de a stabili un contact cu populatia indigena. In 1977 si 1981 doua nave au naufragiat aici si se stie ca sentinelezii au urcat pe acestea in cautare de obiecte folositoare. In’81, cand vasul Primerose s-a locit de recif, membrii echipajului au zarit oameni cu piele neagra si statura scunda inarmati cu sulite si arcuri care pregateau pirogi pe plaja. Au cerut de urgenta sa le fie aduse arme pe calea aerului pentru a se para insa nu au primit nimic. Totusi, apele agitate au impiedicat sentinelezii sa ajunga la nava iar echipajul a fost salvat o saptamana mai tarziu de un elicopter.

 sursa Wikipedia ; author : CJLL Wright

In 4 Ianuarie a avut loc prima intalnire pasnica intre indieni si localnici, insa India a intrerupt vizitele pe insula incepand cu 1997, in urma unor incidente care s-au soldat cu morti. Localnicii par a fi supravietuit cutremurului urmat de tsunami din 2004, un elicopter care survola zona dupa dezastru fiind atacat cu pietre si sageti de catre cativa sentinelezi. Un caz aparte a fost raportat in Ianuarie 2006 cand doi pescari au fost ucisi de localnici dupa ce barca lor a fost dusa in deriva catre plajele insulei. Dealtfel oricine pescuieste in apele insulei se poate astepta sa fie atacat.

 sursa Wikipedia ; author : NormanEinstein

In prezent, cele mai multe opinii sustin ca cea mai buna idee ar fi ca populatia locala a insulei Sentinel sa fie lasata sa isi traiasca viata asa cum a ales intotdeauna. Izolata, primitiva, antiteza absoluta pentru ceea ce numim „rat race”. Una dintre ultimile redute ale epocii de piatra. La apogeul epocii smartphone …

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: