Tatakoto

Unul dintre cei mai izolati atoli din Tuamotu poarta numele Tatakoto. Situat in estul arhipelagului, la 1.182 km de Tahiti, atolul are 14 km lungime si o latime maxima de 3,5 km. Cel mai apropiat atol este Pukarua, aflat la 170 km departare.

 sursa Wikipedia ; author : NASA

Pe reciful de corali se gasesc o inusula de mari dimensiuni si alte 65 de insulite, despartite de mici canale care fac legatura intre laguna si ocean. Majoritatea insulelor se gasesc pe latura sudica a atolului si au o constitutie plata, ridicandu-se cu doar cativa metri deasupra nivelului marii. Suprafata totala a uscatului este de 7,3 km2 in timp ce laguna are aproximativ 20 km2.

 sursa Wikimedia ; author : EVS-Islands

Cea mai importanta asezare se numeste Tumukuru, situat in extremitatea estica a atolului, aceasta avand in 2002 in jur de 255 de locuitori, dupa ce in 1996 se raportasera 247 de locuitori. Atolul dispune de un aeroport inaugurat in 1979. Pista de aterizare are aproximativ 1,3 km.

 sursa : Hoarau

Atolul a fost zarit prima data de catre doi navigatori spanioli, Domingo de Bonechea si José Andía y Varela, ajunsi in vecinatatea insulei in 29 Octombrie 1774 si debarcand aici, fara a se intalni, insa. Ambii au numit atolul “San Narciso” ( ziua in care au ajuns era ziua Sfantului Narcis). Alte nume folosite in trecut a fost “d’Augier Island” atribuit de francezi sau Clerkes island, folosit de britanici.

 sursa Hoarau

Cronicarul José Andía a descris atolul ca fiind “extrem de agreabil privirii, fiind acoperit de tufisuri dese”. La inceputul secolului XX francezii au intemeiat aici o colonie cu aproximativ 120 de locuitori si au plantat un mare numar de cocotieri care in prezent domina insula.

 sursa : Astronomical Tours

Tatakoto a devenit un punct de interes in 11 iulie 2010, cand grupuri de astronomi au ajuns aici pentru a urmari o eclipsa totala de soare.

SAT VIEW  IMAGINE  IMAGINE
IMAGINE  IMAGINE  IMAGINE  IMAGINE  IMAGINE

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: