Babeldaob

Aflata intre marea Filipinelor la vest si Oceanul Pacific la est, Babeldaob, sau Babelthuap, este cea mai mare insula a statului insular Palau, avand o suprafata de aproximativ 331 km² ceea ce inseamna mai mult de 70% din suprafata totala a uscatului palauan, in timp ce populatia insulei, 6,000 de persoane, inseamna aproximativ 30% din populatia totala din Palau. Suprafata sa o face a doua cea mai mare insula din Micronesia, dupa Guam. Situata chiar la nord est de insulele Koror si Chelbacheb, Babeldaob gazduieste noua capitala a statului, Ngerulmud, situata in statul Melekeok.

 sursa Wikipedia

 sursa Wikipedia ; author : NOAA

Spre deosebire de alte insule ale statului, Babeldaob are un relief accidentat, descris chiar ca muntos, desi altitudinea maxima, atinsa in varful Ngerchelchuus, nu depaseste 242 de metri. Coaata estica a insulei este caracterizata de plaje nisipoase in timp ce litoralul vestic abunda in zone impadurite, cu mangrove. Interiorul insulei este dens impadurit, aproape 170 km2 fiind acoperiti de paduri primordiale, in timp ce alti 25,7 km2 sunt acoperiti de mangrove. Padurile cuprind pana la 820 de specii de plante dintre care 201 sunt endemice. Fauna cuprinde 43 dintre cele 50 de specii de pasari recenzate in Palau dar si nenumarate specii de pesti care populeaza raurile. Cele mai multe dintre cele 345 de cursuri de apa, mai mult sau mai putin temporare, din Palau se gasesc pe Babeldaob, cel mai important fiind Ngerdorch, cu o lungime de aproape 116 km. Tot aici se gasesc doua lacuri, Ngardok (48,5 km2) si Ngerkall (4 km2). Lacul Ngardok este populat de crocodili de apa dulce.

 sursa Wikipedia ; author : Peter R. Binter

 sursa Wikipedia ; author : Abasaa

Un punct turistic important se gaseste in nordul insulei, unde pot fi intalniti niste monoliti misteriosi, a caror origine si destinatie nu a putut fi elucidata. Urmele atesta ca insula a fost locuita inca din mileniul II ien.

 sursa : Wikipedia ; author : Abasaa

 sursa : Wikipedia ; author : Peter Binter

 sursa Wikipedia; author : Peter R. Binter

Babeldaob cuprinde 10 din cele 16 state care formeaza Palau (Aimeliik, Airai, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngatpang, Ngchesar,Ngeremlengui si Ngiwal). Al doilea cel mai populat stat palauan, Airai, ocupa zona sudica a insulei, fiind unuita de Koror prin intermediul unui pod cu lungimea de 400 de metri. Aici se afla si cel mai important aeroport al tarii, Airai Airport.

 Lake Ngardok , sursa Wikipedia ; author : USG

 sursa Wikipedia ; author :  Randyqs

 sursa Wikipedia; author : Pethrus

Insula a fost locul in care au fost deportati cei 426 de mebri ai tribului Sokehs, de pe insula cu acelasi nume situata in largul coastelor insulei Pohnpei din actuala Federated States of Micronesia. Intre 1910 si 1911 acestia au organizat o rebeliune impotriva stapanirii germane in urma nemultumirii legate de regulile impuse de germani privind reformele agrare si taxele. Incidentul s-a soldat cu morti si cu executarea a 15 insurgenti. In prezent, liderul acestora este considerat erou national in FSM. In timpul WWII, insula a fost ocupata de japonezi, aproape 30,000 de soldati fiind incartiruiti aici. Totusi aliatii au ocolit insula.

 sursa Wikipedia; author : CIA

sursa info : Wikipedia

3 răspunsuri

  1. […] summer is almost over and I haven’t been to the seaside yet. I feel bad about that, but I’m […]

  2. Santorini, frumoasa si spectaculoasa insula (dar si cea mai scumpa), primeste anual un numar de turisti de 2 sau 3 ori mai mare decat numarul locuitorilor insulei. Desprinsa in timp dintr-un vulcan ea ofera turistilor munte si mare, alb si albastru, biserici ortodoxe dar si traditii. Merita vizitata in cadrul unei excursii optionale, sau puteti opta pentru cazarea in aceasta insula cu 5 orase.

    • a kind of magic … imi doresc sa ajung acolo, desi am ceva dubii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: