Raroia

Numit local si Raro-nuku, Raroia este unul dintre atolii care formeaza grupul polinezian Tuamotu. Este situate la 740 km nord est de Tahiti si la doar sase km de “geamanul” sau, Takume (cele doua insule erau numite Napite, “gemenii”, in dialectul vechi Pa’umotu, folosit inca pe insula).

 sursa Wikipedia (author : NASA)

Atolul are o forma ovala si masoara 43 km lungime si 14 latime, aria uscatului atingand 41 km², o suprafata considerabila pentru un atol de corali. Laguna centrala, cu o suprafata de 359 km², este coectata oceanului printr-un canal navigabil situate in estul atolului. Pe cercul reciful de corali se afla o sumedienie de insulite (motu) dintre care foarte putine se ridica pana la macar 4 metri deasupra nivelului marii.

 sursa Wikimedia (author : Pascal Guiraudou)

Populatia atolului era estimate la 184 de locuitori in 1996. In 2007 populatia numara doar 90 de locuitori, delinul fiind cauzat de imigratia in cautarea unui loc de munca. Principalul sat se numeste Garumaoa, situate in apropierea canalului catre ocean. Limbile folosite sunt pu’amotu si franceza, aceasta din urma predate in scoala elementara de pe insula. Pentru a urma cursurile gimnaziale, copii sunt nevoiti sa mearga pe atolul Makemo iar pentru studii superioare in Tahiti. Ospitalieri, precum toti polinezienii, locuitorii traiesc din pescuit, cultivarea cocotieilor si productia de copra dar si din culturile de perle.Hrana este bazata pe produsele marii dar si pe mancare importata (paine, orez, conserve). In Aprilie 2006 a fost inaugurat un aeroport care ofera zboruri ocazionale catre Tahiti. Turismul este putin dezvoltat, neexistand facilitati de cazare. Insa localnicii ofera bucurosi gazduire. Din 2002 Raroia dispune de telefon si acces internet.

 sursa Wikipedia (author : Pascal Guiraudou)

Legendele orale spun ca atolul a fost colonizat prin secolul XV de catre localnici ai insulelor Marchize, condusi de Tane Ariki, ai carui descendenti aveau sa conduca Raroia si Takume timp de trei sute de ani. Primul European ajuns aici a fost portughezul Pedro Fernandes de Queirós in 1605. O buna bucata de timp insula a ramas in afara intereselor europene, abia in 1820 fiind mentionat de catre Fabian Gottlieb von Bellingshausen, care l-a numit “Barclay de Tolly”. Secolul XIX a fost si perioada in care atolul devine teritoriu francez. Anul 1947 a fost momentul in care expeditia Kon Tiki a lui Thor Heyerdahl a ajuns in Raroia, venind dinspre Peru. Mai tarziu, unul dintre membrii acesteia, Bengt Danielsson a trait pe atol, studiind natura si populatia atolului. Intr-una dintre cartile sale acesta aprecia “serenitatea locuitorilor, lipsiti de anxietati materiale si al caror unic scop in viata era acela de a trai …”

 

 sursa Wikimedia (author : Tahiti Heritage) – plaja si satul Garumaoa

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: