Bait

 

Australienii se pricep, in opinia mea, a produce filme care au ca poersonaj principal natura lor. Cand spun „natura”, ma gandesc atat la peisajele australiene cat si la formele de viata care le populeaza. Ultrarealistul „Black Water” este un exemplu dar, mai ales, „Rogue”, probabil cel mai bun film din epoca moderna care aduce pe ecrane un crocodil. Astfel, „Bait” a devenit din interesant din primul moment in care am aflat ca este vorba de un film australian. Altfel, l-as fi perceput doar prin prisma lametabilului „Shark Night” …

„Bait” incepe ca orice film cu rechini, adica in stilul impus si cimentat de catre „Jaws”. Plaja, valuri, niste gorobeti in apa si acel moment de asteptare … Problema cea mai mare a acestui film australian ar fi prima aparitie a rechinului, pusa in scena prin efecte speciale atat de slabe incat te rogi sa nu fi intrat la filmul gresit. Pacat, pentru ca, alfel, filmul este filmat extrem de bine, culorile fiind incantatoare. Pana la urma, efectele speciale au sa oscileze intre slab, rechinii care ies din apa miscandu-se cam ca motociclistii care sarea prin primul „Motoracer”, aratand bine, insa, in scenele underwater …

Marele atu al filmului il reprezinta scenariul, extrem de surprinzator, in opinia mea. Deviaza total de la cliseele impuse de „Jaws”, o buna bucata din film intrebandu-te unde isi va gasi locul in film … rechinul. Care apare, in mod total neasteptat, cu conditia sa nu fi citit foarte atent posterul filmului. Povestea este credibila si ingenioasa, ceea ce salveaza „Bait” de la incadrarea in seria nesfarsita de porcarii care au distrus mostenirea „Jaws”. De fapt, filmul este , mai degraba un urmas al „Deep Blue Sea”, prin faptul ca actiunea are loc indoor.

Din pacate, dialogurile sunt destul de slabe, jocul actorilor este mediocru (in distributie, Phoebe Tonkin din „Tomorrow, When the War Began”), iar regizorul a intuit faptul ca avea pe mana o idee originala si a exagerat prin a se abate de la filonul horror, filmul sau abundand de momente siropoase care tind a te exaspera spre finalul filmului. Daca „Bait” are cateva momente in care tresari, elementul „thriller” fiind autentic, creatorii surprind printr-o coloana sonora care in foarte multe momente transforma filmul dpdv sonor intr-un romance/noir al anilor ’40.

Una peste alta, „Bait” este un film distractiv, mult peste „Shark Night”, mentionat mai sus. Nu este o capodopera si ar fi putut aspira la un sase in cazul in care s-ar fi lucrat mai mult la efectele speciale. Asa, trece doar clasa … 5,1 pe IMDB. Eu i-as da 6, chiar daca blufeaza in materie de CGI.

Cinefilia : Florin, Marian, Adina, Filme Carti, Piratul Cinefil, Poison Whiskey, Angela, Radu, Daniel Urda

2 răspunsuri

  1. Că tot ai amintit de „Jaws”… Orice film cu rechini mă duce automat cu gândul la acela, nu la ceva nou… „Bait” nu pare sa fie prea grozav.

    • nu este. doar ca eu sunt fan declarat al horror-ului australian, asa ca am fost foarte subiectiv 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: