Rodrigues Island

Rodrigues este o insula cu statut semiautonom care face parte din Republica Mauritius. Situata in Oceanul Indian, la o distanta de 650 km est de Mauritius, insula face parte din grupul Mascarene, alaturi de Mauritius, Cargados Carajos si Reunion.

 sursa Wikipedia (author : Eric Gaba)

Insula, cu o suprafata de 108 km2, are origini vulcanice si este inconjurata de un recif de corali care inconjoara o laguna putin adanca, cu suprafata de doua ori mai mare decat cea a insulei, iar in largul coastelor sale se gasesc  18 insulite nelocuite, cele mai importante fiind îles aux Chat de Pierrot, Hermitage, Cocos, Crabes, sau Gombrani. Lungimea este de 18 km iar latimea maxima de 6.5 km. Relieful este muntos, cu o coama centrala care culmineaza in varful Mountain Limon de 398 metri altitudine si din care se deschid catre ocean vai adanci, inundate in timpul furtunilor tropicale de torente vijelioase.. Rodrigues este singura insula din grupul Mascarene care dispune de depozite de calcar strabatute de pesteri, acestea dominand o campie carstica cu suprafata de aproximativ 10 km², situata in zona sud estica a insulei. Cele mai cunoscute pesteri sunt Caverne Patate, Caverne Tamarin si Grande Caverne.

 sursa Wikipedia (author : B.navez)

  Port Mathurin, vazut de pe Montagne Fanal (sursa Wikipedia, author : Jean ANDY)

Reciful Rodriguez este interesant prin prisma faptului ca nu primeste infuzii de zooplancton ceea ce face ca speciile sa fie in numar mic dar sa formeze un ecosistem puternic adaptat. O specie de corali si cateva de pesti pot fi intalnite doar aici. Izolarea insulei i-a conferit un microclimat specific, caracterizat prin doua anotimpuri. Climatul tropical maritim implica temperaturi medii de 25,9 grade C vara si 22.3 grade C iarna. Cele mai calde luni sunt Ianuarie – Martie iar cele mai rece luna este August. Februarie este cea mai umeda luna iar Septembrie – Octombrie sunt cele mai secetoase. Intre Noiembrie si Aprilie pot avea loc furtuni tropicale, Rodrigues fiind mai des lovita decat Mauritius.

 Zona estica a Grande Montagne (sursa Wikipedia ; author : B.navez)

  Anse Ali (sursa Wikipedia ; author : B.navez)

Mare parte din speciile vegetale endemice ale insulei au disparut incepand cu secolul XVII. Pentru a reface zonele impadurite parti ale insulei au fost declarate rezervatie naturala, anume Grande Montagne (14 ha) si Anse Quitor (10 ha) dar si doua insulite Ile aux Sables (8 ha) si Ile aux Cocos (14.4 ha).

 sursa Wikipedia (author : B.navez)

 sursa Wikipedia (author : B.navez)

Capitala insulei Rodrigues este Port Mathurin. Populatia era estimata in 2011 la 37,992 locuitori, cetateni ai statului Mauritius, descendenti ai francezilor si africanilor ajunsi, in trecut, pe insula. Limba oficiala este engleza, insaeste larg raspnadit un dialect creol local dar si franceza si diferite limbi originare din India.

   Anse aux Anglais (sursa Wikipedia; author : Dunog)

 sursa Wikipedia (author : Eric Gaba )

  Dealurile estice ale insulei, vazute de pe Grande Montagne (sursa Wikimedia; author : B.navez)

Economia este bazata in principal pe agricultura (culturi de ceapa, usturoi si ardei iute), pescuit, artizanat si, in ultimul timp, pe turism, dar ramane in continuare dependenta de cea a statului Mauritius. Aeroportul local a fost extins pentru a putea primi avioane mai mari, ceea ce a impulsionat turismul. Bucataria locala este bazata pe pescuit, fructe de mare, legume fructe. Delicatesele traditionale sunt  “sausages au kreolinės”, sosul “rougaille”, salata “azim” si prajitura Rodrigues.

 Port Mathurin (sursa Wikimedia ; author : B.navez)

 Baie aux Huitre (sursa Wikimedia ; author : Jean Andy)

  Coasta vestica a insulei (sursa Wikimedia ; author : B.navez)

Se stie ca arabii au vizitat grupul Mascarene inca din secolul X. Se presupune ca prima reprezentare cartografica a insulei dateaza din secolul XII, cand geograful arab Ash-Sharif al-Idrisi a creat o harta ce includea si o reprezentare (controversata) a celor trei insule Mascarene.  In 1507, o parte a flotei expeditionare conduse de Afonso de Albuquerque si Tristão da Cunha a fost deviata de o furtuna si a zarit insula Reunion, presupunandu-se descoperirea ulterioara a insulei Rodrigues. Oficial, Rodrigues a fost descoperita in 1528 de catre portughezul Diogo Rodrigues.

 sursa Wikimedia (author : Shoestring)

  Port Mathurin (sursa Wikimedia ; author : Sascha Grabow)

  Port Mathurin (sursa Wikimedia; author : B.navez)

Localizarea insulei departe de rutele comerciale a facut ca aceasta sa fie vizitata destul de rar. Din 1601 olandezii au inceput sa o viziteze destul de des, in drumul catre coloniile lor din Indonezia, pentru a isi reinnoi proviziile de apa si hrana. Abia in 1691 hughenotul François Leguat insotit de sapte persoane au sosit aici cu intentia de a intemeia o colonie. Au esuat in incercarea de a deveni fermieri insa au supravietuit datorita resurselor de hrana puse la dispozitie de mare. Leguat a fost impresionat de numarul urias de testoase gigantice, estimand ca se putea parcurge o suta de pasi pe carapacele acestora fara a fi nevoit a calca pe sol. Secolul XVIII a inregistrat cateva incercari ale francezilor de a coloniza insula.Atunci au ajuns aici sclavii africani, stramosi ai actualei populatii. Acestia au fost adusi pentru a lucra in ferme si ca crescatori de animale. Sclavia a fost abolita in 1809, dupa ce englezii au cucerit insula.

 Riviere Banane (sursa Wikimedia ; author : Dunog)

  Ile Aux Cocos (sursa Wikimedia ; author : B.navez)

 Port Mathurin (sursa Wikimedia; author : B.navez)

In 1883, pe Rodrigues a fost clar auzita eruptia vulcanului Krakatoa, aflat la 4,800 departare, in Indonezia. Acesta este considerat cel mai puternic sunet inregistrat vreodata. Sunetul a fost atat de puternic incat navele ancorate in jurul insulei au iesit in larg crezand ca o nava cere ajutor tragand cu tunurile. Din 1968 insula a devenit parte a Republicii Mauritius.

sursa imagine : aici

sursa info : Wikipedia

2 răspunsuri

  1. Foarte frumoasa insula, am ramas impresionata de agricultura de pe aceasta insula, exploatata la maximum asa cum ar trebuie sa fi si tara noastra dar din pacate nu se face acest lucru. Poate acum cand guvernul a suplimentat fondurile pentru agricultura se poate face ceva mai mult.

    • vrei un raspuns sincer ? ei au un avantaj major. Este greu sa furi pe o insula, undeva in mijlocul Oceanului Indian …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: