D’Arros Island

D’Arros Island este parte a grupului Amirante din Insulele Exterioare ale statului Seychelles. Insula este situata la doar 2 km vest de cea mai apropiata insula, atolul St. Joseph insa sunt doua formatiuni coraligene distincte, despartite de un canal de lat 1,1 km si cu adancimi intre 60-62, adica mai adanc decat cea mai mare parte a formatiunii Amirantes Bank.  Insula se afla la 255 km sud est de Mahe, insula prinicpala a tarii.

sursa Wikipedia (author : NASA)

D’Arros are o forma ovala si se prezinta ca un cay din nisip coraligen orientat nord/est-sud/vest. Suprafata totala a uscatului atinge 1,5 kmp, atolul avand o lungime de 2 km si o latime maxima de 990 metri, in timp ce elevatia maxima abia atinge 3 metri. Extremitatea nordica se extinde catre ocean printr-un banc de nisip cu lungimea de aproximativ 800 de metri. Insula D’Arros se afla deasupra portiunii nordice a unui recif de corali de 2,8 km lungime si 1,4 km latime.

sursa Wikipedia (author : National Geospatial-Intelligence Agency) 

Cea mai mare parte a insulei este acoperita de vegetatie densa, cei mai inalti copaci atingand pana la 27 metri. Predominanti sunt cocotierii, specie nativa, si Casuarina equisetifolia, o specie introdusa. In 1965, cinci pasari Seychelles Fody au fost aduse aici, in prezent populatia fiind estimata la cateva sute. Alte cateva specii de pasari populeaza insula precum si sobolani si pisici salbatice.

sursa Wikipedia (author : Marion Schneider & Christoph Aistleitner)

Casuarina equisetifolia (sursa Wikipedia ; author : Frank Vincentz)

Insula poarta numele baronului D’Arros, conducatorul coloniei Mauritius intre 1770 si 1771. Proprietate a printului iranian Shahram Pahlavi Nia din 1975, insula a fost cumparata in 1998, pentru 18 milioane de dolari, de catre un cumparator necunoscut care, mai tarziu, in urma unei investigatii a politiei franceze, s-a dovedit a fi Liliane Bettencourt. In August 2012 s-a aflat ca insula fusese vanduta pentru 60 milioane de dolari, fiind administrata in prezent de catre Save Our Seas Foundation.

sursa : Seychelles Weekly

sursa : Paris Friends

Insula este locuita de un numar incert de persoane, existand o vila pentru oaspetii care inchiriaza insula, realizata de catre arhitectul Jacques Couëlle si cateva locuinte mai mici pentru staff ( estimat la 17 persoane). Doar o mica parte a insulei este folosita pentru agricultura. O pista de aterizare de 975 metri, neasfaltata, traverseaza insula in zona sa sud vestica. Nu exista zboruri regulate, majoritatea fiind , de fapt, zboruri catre Desroches, aflata la 45 km departare.

sursa info : Wikipedia

Publicitate

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: