Abemama

Abemama (pronuntat „Apemama” in gilbertese) este un atol situat in partea central a grupului insulat Gilberts, parte a statului Kiribati. Situat la 152 km sud est de atolul capital Tarawa, la foarte mica distant nord de Ecuator, atolul a mai fost denumit si Abamama, Apamama, Dundas, Hopper Island, Roger Simpson Island sau Simpson Island.

 Wikipedia (author : NASA)

Atolul are o suprafata de 16 kmp si o populatie estimata in 2005 la 3608 locuitori. Insulitele dispuse pe cercul de corali incecuiesc o laguna adanca iar cele situate pe latura estica a atolului sunt unite intre ele de diguri care fac posibil traficul automobilelor intre diferitele insulite. Doua insulite isolate, Abatiku si Bike, sunt situate pe latura sud vestica a atolului. 

 sursa : aici

Cel mai important sat al atolului este Kariatebike, acesta servind ca centru administrativ. Aici sunt situate cladirile oficialitatilor, postul de politie si un spital. Alte asezari importante sunt Abatiku (191), Tabiang (591), Tekatirirake (486), Kauma (172), Baretoa (310), Tabontebike (305), Kariatebike (140), Bangotantekabaia (336), Tebanga (246), Manoku (247), Kabangaki (363) si Biike (17). Un aeroport este situat in extremitatea Nordica a atolului, langa satul Tabiang. De aici se fac zboruri regulate catre Tarawa, frecventa fiind de patru curse pe saptamana. Principalul produs de export al atolului este copra (vezi mai jos).

IMAGINI ABEMAMA

Abemama a fost descoperita in 1799 de catre Charles Bishop care a denumit-o “Roger Simpson Island”. In secolul XIX familia care guverna insulele Gilberts isi avea resedinta pe Abemama. Tot aici a fost emisa declaratia prin care Gilberts deveneau protectorat britanic, in Mai 1892, acesta fiind unul dintre ultimile acte imperialiste ale Marii Britanii. In 1889 atolul a fost vizitat de catre Robert Louis Stevenson, acesta zabovind doua luni aici si revenind pe atol in Iulie 1890.

In perioada WWII, Japonia a mentinut o mica garnizoana pe Abemama, cuprinzand in jur de 24 de soldati. In 21.11.1943 americanii au atacat garnizoana japoneza cu sprinjinul unui submarin, iar in dimineata zilei de 25.11.1943 un localnic a adus vestea ca japonezii care supravietuisera atacului s-au sinucis.

Atolul este recunoscut pentru plajele sale cu nisip alb si apele limpezi ale lagunei. Un cliseu, totusi, dupa stadardele agentiilor de turism. Insula pune la dispozitie o serie de relicve datand din al doilea WWII dar si vestigii legate de un erou local, regele Binoka (sec XIX), un personaj prezent inca in traditiile orale ale localnicilor. Abebama este, deasemenea, locul unde expatii din Tarawa isi petrec weekend-urile. Atolul este vizitat de yacht-urile care strabatr Pacificul datorita lagunei sale bine adapostite. In general etse nevoie ca programul destinat vizitei in Abemama sa fie flexibil, avand in vedere foarte probabilele intarzieri provocate de mijloacele de transport intermitente. Resursele de apa sunt limitate iar serviciile medicale se rezuma la un mic spital local si la cativa „specialisti locali”. Unele sate au telefoane publice.

 sursa Wikipedia (author : Pitichinaccio)

sursa info : Wikipedia

Voices from Pacific

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: