Birnie Island

Birnie Island este o mica insula de corali situata in grupul Phoenix, din Kiribati. Insula, nelocuita si cu o suprafata care nu depaseste 20 de hectare este localizata la 100 km sud est de Kanton Island si la 90 km de Rawaki. Birnie are doar 1,2 km lungime si 500 metri latime. Nu exista locuri de ancorare insa se poate debarca pe una dintre plajele insulei, adapostita de vant.

 sursa Wikipedia (author : Joann94024)

 sursa Wikipedia (author : Joann94024)

Joasa si arida, insula are o mica laguna aproape secata situata in zona sa sud estica. Vegetatia nu include arbori fiind constituita de ierburi si tufisuri. In trecut aici traia o colonie de iepuri care a fost extreminata, insa. Datorita naturii neafectate de activitatea umana si a coloniilor de pasari care cuibaresc aici, in 1975 insula a fost declarata rezervatie naturala, din 2008 facand parte din cea mai intinsa arie protejata marina din lume, Phoenix island Protected Area.

 sursa : Wikipedia (author : Joann94024)

Insula a fost descoperita in 1823 de catre baleniera britanica Sydney Packet care a numit-o cu denumirea actuala dupa numele proprietarului navei. USA a revendicat onsula in anii 1860, prin Actul Guano insa nu exista urme care sa ateste ca mineritul ar fi avut loc aici. In 1889 insula a devenit protectorat britanic dar, deasemenea, nici o colonie nu a luat nastere pe Birnie. In 1979 insula a devenit parte a noului stat independent Kiribati, americanii renuntand la revendicarile lor prin Actul Tarawa. In prezent insula este extrem de rar vizitata, vesti recente specificand ca o expeditie neozeelandeza s-a ocupat de eliminarea soarecilor si a altor specii invazive.  

 sursa Wikimedia (author : EVS-Islands)

 sursa Wikimedia (author : Macedonian)

sursa info : Wikipedia

KIRIBATI …

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: