Banc du Geyser

Banc du Geyser este un recif scufundat in mare parte, situat in zona nord estica a Canalului Mozambic, la aproximativ 125 km nord est de posesiunea franceza Mayotte, de care este despartita de ape adanci de pana la 3,500 metri, la 112 km sud vest de grupul de insule Glorioso si la 200 km de coasta nordvestica a Madagascarului. La 10-20 km catre est se gaseste un recif scufundat, Zélée Bank. Atat acesta cat si Gayser sunt formate deasupra a doua conuri ale aceluiasi vulcan. Alte doua formatiuni coraligene sunt in apropiere, Banc du Bornéo si Banc du Bison.

1sursa Wikipedia (author : NASA) – Banc du Geyser este in centru (in forma de V rasturnat)

Reciful, cu o varsta de aproximata la mai mult de 15 milioane de ani, extrem de periculos pentru navigatie, are forma ovala, o lungime de 8 km si o latime maxima de 5 km, suprafata totala atingand 175 km2.Mare parte din acesta este scufundat, devenind vizibil la reflux. In zona sudica se gasesc cateva formatiuni stancoase cu inaltimi medii intre 1,5 si 3 metri, cea mai inalta fiind South Rock, care se inalta la 8 metri deasupra nivelului marii. Stancile sunt un paradis al pasarilor marine, fiind acoperite cu cantitati mari de guano. In zona estica a recifului se afla cateva insulite nisipoase (cays), a caror elevatie nu depaseste 3 metri. Acestea sunt vegetate de diferite specii ierboase si arbusti. In laguna centrala se poate patrunde prin zona sa sudica.  Apele recifului abunda in fauna marina, inclusiv balene, zona fiind frecventata de vase de pescuit ale braconierilor.

2sursa Wikipedia

 

Reciful a fost cunoscut arabilor inca din jurul anului 700, aparand pe cateva harti datand din perioada anului 800. Hartile spaniole din perioada anilor 1650 il identifica sub denumirea “Arecife de Santo Antonio”. Numele actual provine de la o nava britanica ce a ajuns (naufragiat?) aici in 1678.

IMAGINI

In prezent reciful este revendicat de catre Franta, Insulele Comore si Madagascar. Francezii considera ca reciful face parte din posesiunea lor de peste mari Iles Éparses, formata dintr-o serie de insule raspandite pe suprafata Oceanului Indian. Madagascar are interesul de a le anexa datorita unor presupuse zacaminte de petrol din zona, in timp ce Insulele Comore sunt interesate de largirea propriei Zone Economice Exclusive. Dealtfel, dpdv geografic, multe surse asociaza reciful cu grupul Comore.

sursa info : Wikipedia

5 răspunsuri

  1. Fain articol. 🙂

    • merci. e o compilatie a informatiilor de pe Wikipedia, dar ideea de baza este ca imi place la nebunie sa visez.

      • … și-i contaminezi și pe alții… vei vedea! 😉

      • asta e scopul. mi-a urat cineva, la un moment dat, sa ajung pe insula mea preferata. am fost fericit 😆

  2. […] Silence’s Blog ! Cel de-al doilea videoclip postat de tine m-a făcut să visez la o după-amiază însorită de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: