Mangareva

1sursa Wikipedia (author : NASA)

Mangareva este cea mai mare si cea mai importanta insula din grupul polinezian Gambier Islands, parte a Polineziei Franceze. Insula, aflata la 1,400 km sud est de Tahiti, este inconjurata de altele mai mici, Taravai, aflata la sud vest, Aukena si Akamaru, aflate in sud est.Un numar de insule mai mici se afla la nord de Mangareva. Numele sau este tradus ca “muntele plutitor”. 

2sursa Wikipedia (author : FRED)

11sursa Wikimedia (author : FRED)

Suprafata insulei este de 18 km², aceasta insemnand aproximativ 56% din suprafata totala a insulelor Gambier. Zona centrala a insulei se prezinta sub forma unui lant muntos abrupt, care se intinde de-a lungul insulei a carei lungime este de aproximativ 8 km, in timp ce largimea maxima este de 1.5 km. Cel mai inalt varf din Mangareva este Mt. Duff, acesta ridicandu-se pana la 441 metri deasupra nivelului marii, de-a lungul coastei sudice. Un alt varf important este Mt. Mokoto (423 m). Laguna, cu un diametru de 24 km include recifi cunoscuti pentru diversitatea de specii, acestia intinzandu-se pe o circumferinta de 64 km in jurul insulei.

3sursa Wikipedia (author : FRED)

12sursa Wikimedia (author : FRED)

Populatia insulei era estimata in 2007 la 1,641 locuitori, cel mai important sat fiind Rikitea, aflat la poalele muntelui Duff, acesta fiind si capitala Insulelor Gambier. Se stimeaza ca satul are In jur de 511 lucuitori, pe insula gasindu-se alte sase sate (Gatavake, Kirimiro, Taku, Akaputu, Atirikigaro, Atiaoa).

Digital StillCamerasursa Wikipedia (author : Makemake)

13sursa Wikimedia (author : FRED)

Mangareva este o destinatie cruciala pentru cei care calatoresc catre insula Pitcairn. Pentru a ajunge acolo, este nevoie de un zbor pana in Tahiti, apoi de unul pana in Magareva, de aici plecand nave care parcurg distanta pana la Pitcairn in aproximativ 32 de ore. Este una dintre cele mai sigure metode de a vizita Pitcairn, avand in vedere ca aceasta nu se afla in calea rutelor comerciale din Pacific. Aeroportul din Mangareva se afla pe insulita Totegegie.

5sursa Wikipedia (author : FRED)

14sursa Wikimedia (author : FRED)

In trecut, Mangareva a fost in trecut dens impadurita dar, in acelasi timp, foarte populata. Comertul cu lemn, catre insulele grupului, Pitcairn, Insulele Marchize si Insulele Societatii, care a explodat intre secolele X si XV, a dus la despadurirea insulei, ceea ce a avut efecte devastatoare asupra mediului natural, economic si social, incepand cu perioada anilor 1500. Disparitia arborilor si imposibilitatea de a construi canoe a dus la epuizarea resurselor de hrana ceea ce a condus la razboi civil si canibalism. Indirect, dezastrul Mangareva a avut repercusiuni dramatice asurpa populatiilor insulelor Pitcairn si henderson, care, fiind izolate, depindeau de comertul cu Mangareva.

6sursa Wikipedia (author : FRED)

15Rikitea Village, sursa Wikimedia (author : FRED)

In prezent, vegetatia include, in principal, arbusti si pomi fructiferi. Economia se bazeaza pe cultura de perle negre si pe turism.

7sursa Wikipedia (author : FRED)

10sursa Wikmedia (author : Angela K. Kepler)

Insula a fost colonizata de polinezieni in jurul anului 800 AD, in timpul ultimei faze a expansiunii populatiilor plecate din asia catre est. Acestia au colonizat atat Mangareva cat si indepartatele Pitcairn si Henderson. Primul european care a ajuns in Mangareva a fost britanicul james Wilson, in 1797, la bordul navei Duff. Acesta a zabovit in jur de o saptamana aici si a numit intregul arhipelag dupa numele amiralului James Gambier, patronul expeditiei. Cu acea ocazie, mangareva a primit numele “Peard”. De-a lungul timpului, insula a fost condusa de o dinastie de regi a caror dominatie a luat sfarsit odata cu anexarea Insulelor Gambier de catre francezi, in 1881. Insula este impanzita de ruine antice polineziene, majoritatea datand intre secolele XII si XV. In timpul testelor nucleare franceze din 1966, Mangareva a suferit intense efecte ale radiatiilor rezultate.

8sursa Wikimedia (author : American)

9Mt. Duff , sursa Wikimedia (author : Angela K. Kepler)

Mangareva este direct legata de ipoteza unei vizite in insulele polineziene a populatiei sud americana inca. Aceasta ipoteze contrazice in mod flagrant teoriile traditionale care spun ca insulele Pacificului ar fi fost colonizate dinspre est, de catre populatii provenind din Asia. Ma rog, nu sunt un expert … Se presupune ca regele incas Tupac Yupanqui, aflat pe coasta Pacificului si auzind de niste insule indepartate, decide sa le viziteze. Acesta ar fi ajuns in Mangareva, vizitand cu acea ocazie insulele Marchize dar si Rapa Nui (Insula Pastelui). O serie intreaga de cercetatori au imbratisat ipoteza, bazandu-se, printre altele, pe stranii similaritati intre ruinele gasite pe  diferite insule polineziene si cele incase. In plus, in Mangareva circula o legenda care se refera la un rege pe nume Tupa, care a sosit acolo navigand dinspre est. Un cunoscut partizan al acestei teorii este norvegianul Thor Hyerdahl, care pentru a demonstra validitatea acesteia a calatorit pe o pluta din Peru pana in Tuamotu, in ceea ce a devenit cunoscuta expeditie Kon-Tiki.

16sursa Wikimedia (author : FRED)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: