Molokini

Molokini este o insula situata in Canalul Alalakeiki, dintre insulele hawaiiene Maui si Kaho’olawe. Este o imagine iconica printre wallpaper-ele pentru computer, datorita formei sale spectaculoase, de semiluna, peisajul oferit din aer fiind absolut memorabil. Insula are statutul de “sanctuar al pasarilor marine”.

1sursa Wikipedia (author : Forest & Kim Starr)

2sursa Wikipedia (author : Travis Thurston)

3sursa Wikipedia (author : Forest & Kim Starr)

Insula este ramasita unui crater vulcanic partial scufundat, format acum 230,000 de ani. Molokini are o suprafata de 9,3 hectare si un diametru de 600 de metri. Elevatia maxima atinge 49 demetri deasupra nivelului marii. La 4 km catre est se afla parcul national Makena iar la nord golful Ma’alaea.

4sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

5sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

6sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

Insula este un popular punct de atractie pentru iubitorii de scuba diving si snorkeling. Forma de semiluna ofera protectie scufundatorilor  in fata valurilor si a curentilor puternici ai canalului Alalakeiki. Craterul adaposteste un recif scaldat de ape cre ofera o vizibilitate perfecta pana la adancimi de 46 metri. Aici s-au recenzat pana la 250-260 de specii de pesti (inclusiv rechini de recif si morene), multe fiind endemice. Deasemenea reciful adaposteste 38 de specii de corali si aproximativ 100 specii de alge. Pentru cei cu experienta, exista posibilitatea experientei fascinante a unei scufundari de-a lungul peretelui exterior. Numarul mare de vase care viziteaza insula a dus la necesitatea instalarii unor geamanduri de acostare in vedere limitarii efectelor negative ale ancorelor. Exista discutii asupra aglomerarii tot mai mari cu turisti a zonei.

7sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

8sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

9sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

O legenda hawaiiana spune ca Molokini a fost o femei frumoasa care s-a indragostit de un barbat iubit si de zeita focului, Pele. Aceasta a ucis femeia, transformandu-i corpul in piatra(insula Molokini). Se presupune ca, capul femeii este conul de cenusa vulcanica Pu’u Olai, de pe Makena Beach. Transformarea in mit a insulei nu este surprinzatoare, hawaiienii vazitand inca din vechime insula, in expeditiile lor de pescuit. Molokini punea la dispozite si pasari marine, ouale dar si penele acestora.

10sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

11sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

12sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

In timpul WWII, Marina Statelor Unite a folosit insula ca zona de antrenament, avand in vedere similaritatile dintre forma insulei si cea a unei nave de lupta. De parca idiotenia unui razboi mondial nu ar fi fost de ajuns, intre 1975 si 1984 Marina a detonat munitiile nedetonate din carter, ducand la deteriorari insemnate ale recifului, ceea ce a produs indignarea opiniei publice. Astfel, s-a ajuns la indepartarea manuala a munitiei ramase, incat un studiu din 2006 nu a identificat munitie ramasa in crater sau pe insula. Timp de doua decenii, intre anii ’50 si ’70, reciful a suferit si de pe urma exploatarii comerciale de coral negru. Abia din 1977, insula, craterul si 310,000mp din zona inconjuratoare au fost declarate zona marina protejata.

13sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

14sursa Wikimedia (author : Forest & Kim Starr)

In prezent accesul pe insula este permis doar in baza unei autorizatii a Garzii de Coasta sau a Hawaii Division of Forestry and Wildlife.

WALLPAPER

sursa info : Wikipedia

Reclame

4 răspunsuri

  1. Comentariu despre Dopaj:

    (ca tot precizam cum ca nu m-ar deranja daca ar exista multi dopati… din cauza ca spectacolul ar putea fi mai mare! Iar asta poate fi ideal pt spectatori / telespectatori sau televiziuni)

    ”’

    • aha. presupun ca daca se dopau adversarii aluia de il sustine individul, atunci n-ar fi fost in regula. mi se pare o tampenie, cel putin in materie de fotbal. a fost spectacol si pe vremea lui Garrincha. nu vad de ce ar fi mai spectaculos ce joaca messi. b

  2. Da, pana la cand e impotriva alor tai :)))

    • hai, ma , ca eu nu imi doresc sa se dopeze van Persie. sau Rooney … poate nationala Angliei, ca prea e de cacat :mrgreen: 😆

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: