Ua Pu

2sursa Wikimedia (author : Sémhur)

Ua Pu este a treia cea mai mare insula din arhipelagul Marquesas, care apartine de Polinezia Franceza. Este situata la 50 km sud de cea mai importanta insula a grupului, Nuku Hiva si la 85 km nord est de Hiva Oa. La mica distanta catre sud est se afla o insula de mici dimensiuni, Motu Oa.

3sursa Wikipedia (author : Makemake)

4Baie d’Hakahau (sursa Wikimedia ; author : Sardon)

5sursa Wikimedia (author : American)

Suprafata insulei este de 106 kmp. Avand o forma relativ piramidala, centrul insulei este dominat de formatiuni bazaltice sub forma de stalpi, mult mai inalte decat muntii din jur.Cea mai inalta dintre acestea, Mt. Oave se inalta pana al 1,230 metri altitudine, aceasta fiind cea mai mare altitudine din intregul grup Marquesas. Alte varfuri sunt Matahenua (1028 m)si Pouakei (1023 m). In largul insulei se gasesc sumedenie de stanci.

6sursa Wikimedia (author : Sardon)

7sursa Wikimedia (author : Angela K. Kepler)

8sursa Wikimedia (author : Angela K. Kepler)

Pana la inceputul anilor ’80, Ua Pu a fost cea mai populata insula dintre Marquesas. Acest lucru s-a datorat unei practici care, in timp, a ferit populatia locala de bolile aduse de comerciantii europeni, boli care au devastat populatiile polineziene din alte insule. Astfel, pe Ua Pu, in momentul in care insula era vizitata de catre europeni, misionarii catolici instituiau un soi de carantina, ceea ce a facut ca mortalitatea in randul populatiei locale sa fie mult mai scazuta decat in alte locuri. Cea mai importanta asezare este satul Hakahau, situat pe coasta nord estica, in golful cu acelasi nume, aici fiind localizate atat portul cat si aeroportul insulei. Air Tahiti asigura cateva zboruri saptamanale catre Nuku-Hiva, Hiva Oa si Ua Huka. In 2002 populatia era estimata la 2,200 locuitori.

9World Discoverer, un vas care nu a avut o soarta prea buna … (sursa Wikimedia ; author : Makemake)

10sursa Wikimedia (author : American)

11sursa Wikimedia (author : American)

O particularitate a sistemului social de pe Ua Pu este aceea ca doar aici triburile locale au fost unite sub un singur conducator inca inainte de sosirea europenilor, aparent incepand cu 1585. Inainte de acest moment, exista dovezi ca triburile locale s-au aliat cu triburile Te I’I de pe Nuku Hiva, in razboiul acestora contra triburilor Tai Pi, de pe aceeasi insula. Primul occidental care a ajuns aici a fost americanul Joseph Ingraham, in 1791, acesta numind insula “Adams” om onorea vece presedintelui american John Adams. Doua luni mai tarziu, francezul  Étienne Marchand  aviztat la randu-i insula.

12sursa Wikimedia (author : Angela K. Kepler)

13Baie d’Anahoa (sursa Wikimedia ; author : Sémhur)

14Baie d’Anahoa (sursa Wikimedia ; author : Sémhur)

Ua Pu este un punct importan al culturii din Insulele Marchize, aici avand loc la fiecare doi ani festivalul “Matava”.

1sursa Wikipedia (author : Godefroy)

sursa info : Wikipedia

MARQUESAS …

Publicitate

2 răspunsuri

  1. Frumos articol. 🙂

    • merci 🙂 meritul este, insa, al Wikipedia …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: