The Ninth Gate

ng

In conditiile in care cinematografia horror abunda in productii C-Z care abordeaza un subiect similar, se poate spune ca micul experiment al lui Polanski este o adevarata gema. Extrem de rara si, implicit, foarte pretioasa, chiar daca nu la nivelul cartilor in jurul caruia polonezul transfug isi tese povestea. Innobilata de o coloana sonora culta, atmosfera din „The Ninth Gate” este apasatoare, atentand chiar la senzatiile atribuite de obicei genului horror, desi filmul nu are nimic de a face cu acesta. In schimb, o poveste tenebroasa te poarta in lumea colectionarilor de carti rare, in miezul obsesiei pentru cartile oculte, Polanski intentionand si reusind, as spune, sa recidiveze impresionant in materie de „mistery”, la trei decenii dupa amenintatoarea ecranizare a pilonului literaturii horror, „Rosemary’s Baby”. De fapt, reintorcandu-ma la „The Ninth Gate”, consider creatia lui Polanski un clasic al genului mistery, un film care nu a reinventat genul dar i-a reconfirmat reteta si standardele.

Dean Corso nu este cel mai bun rol al lui Depp (inca mai consider ca „Ed Wood” este acela), insa este un rol memorabil care i-a picat ca o manusa fabulosului actor, un rol pe care mi s-a parut ca il revad, ajustat conform scenariului, in „Secret Window”.

Impecabil realizat, filmul pierde mult din impactul asupra privitorului printr-un final tern si lipsit de imaginatie. Asta nu il impiedica, insa, sa aspire la statutul de film cult. Personal, fac parte din fanii devotati ai acestuia. Subevaluat de IMDB, in opinia mea.

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: