Takutea

La 21 km nord vest de Atiu, in zona sudica a statului insular Cook Islands, se afla Takutea, o mica insula nelocuita, de origine coraligena, cu o suprafata care nu depaseste 1.22 km² (fiind cea mai mica insula a statului). Din punct de vedere administrativ, insula este asociata atolului Atiu, ai carui locuitori sunt considerati in mod egali proprietari ai acesteia. Locuitorii din Atiu au vizitat Takutea, de-a lungul secolelor, venind aici pentru a colecta nuci de cocos si pene de pasari tropicale.

1

Elevatia maxima a insulei nu depaseste 6 metri deasupra nivelului marii. Forma este ovala, diametrul est-vest fiind de 1,6 km iar de la nord la sud de 1.2 km. 

2sursa imagine : aici

Mica insula este singura din cadrul grupului Cook Islands care nu a fost niciodata locuita de o populatie permanenta. In 4 Aprilie 1777, cand James Cook a ajuns aici, marinarii trimisi pe tarm pentru a aduce nuci de cocos au gasit doar colibe rudimentare dar nici o dovada a unei populari de durata a insulei. Cook a denumit insula (W)Enua-iti insa denumirea locala veche era Areuna. Denumirea de Takutea ii este atribuita unui anume Mariri, locuitor din Atiu, care a incercat sa locuiasca aici alaturi de sotia sa.

3

4

5sursa imagini Wikimedia (author : Angela K. Kepler)

Takutea are statutul de sanctuar al pasarilor marine, accesul pe insula fiind extrem de dificil, fiind nevoie de un permis special. Acostarea, extrem de periculoasa, fiind posibila doar prin zona nord vestica a recifului. Exista, insa, posibilitatea de a vizita insula prin intermediul unui program eco turistic, pus la dispozitie de compania Pacific Expeditions Ltd. din Rarotonga.

6sursa Wikipedia (author : CIA)

Takutea a fost declarata protectorat britanic in 1899, fiind anexata in 1901 de catre Noua Zeelanda. Insula a intrat in atentia media in 2004 cand aici a fost filmat un episod al show-lui Survivorman. Este, deasemenea, cunoscuta pentru conditiile excelente pentru practicarea surf-ului si a scufundarilor. 

sursa info : Wikipedia

 COOK ISLANDS

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: