Nukutepipi

Nukutepipi (Nuku-te-pipi) este un atol din Polinezia Franceza, parte a subgrupului Duke of Glouchester Islands, o ramura a arhipelagului Tuamotu formata din patru atoli izolati (ceilalti fiind Anuanuruga, Anuanuaro si Hereheretue). Atolul se afla la o distanta de 22 km VNV de cel mai apropiat atol, Anuanurunga. Tahiti se afla la 700 km catre nord vest. 

IMAGINIAtolul este mic si are o forma aproximativ triunghiulara, lungimea atingand 2,7 km. Reciful, destul de larg, inconjoara complet o laguna de mici dimensiuni care are o adancime de aproximativ 2 metri in zona exterioara si care atinge adancimi de pana la 17 metri in zona centrala. Doua insule cu suprafete apreciabile (aproximativ 2,3 km2 dupa unele surse) sunt situate pe recif, una in zona nord vestica iar cealalta in zona estica, acestea fiind separate de un canal cu o latime de 150 metri si adancime de aproximativ 1 metru. Suprafata totala a atolului este de 5,6 km² dintre care in jur de 3 km² (1,3 km² dupa alte surse) sunt reprezentati de suprafata lagunei care nu are iesiri catre ocean, desi apele acestora comunica.

1sursa imagine : NASA

Populatia inregistrata a atolului numara intre doi si cinci locuitori. Aici exista o mica pista de aterizare data in folosinta in 1982.

Primul european care ar fi zarit insula este considerat a fi britanicul Phillip Carteret, acesta ajungand in zona in 12 Iulie 1767 si referindu-se la insula ca “fiind cea mai sudica”, si atribuindu-i numele Gloucester Island, care avea sa se extinda intregului grup din care face parte. Atolul avea sa fie numit “Île Carteret » in 1791 de catre George Vancouver, ca omagiu adus descoperitorului. In 6 Martie 1803 insula a fost numita “Margaret” de catre John Turnbull, dupa numele navei sale. Atolul a mai fost vizitat de catre Expeditia Wilkes in 6 Ianuarie 1841, cu acea ocazie un anume Ringgold identificand corect numele atribuit de catre localnici, Nukutipipi. Catre 1850 atolul devine teritoriu francez, diind locuit temporar de catre polinezieni.

2sursa Wikipedia (author : EVS-Islands)

In 1910 atolul a fost populat cu cocotieri pe aproximativ 80 % din suprafata insulelor de catre Société Commerciale de l’Océanie. In timp, atolul avea sa treaca in proprietatea mai multor entitati comerciale. In 1982 proprietarul francez a construit o pista de aterizare si cateva bungalow-uri. La putin timp dupa aceea, in februarie si aprilie 1983, doua furtuni tropicale consecutive, Oroma si Ve’ena,  aveau sa distruga infrastructura de pe atol si mare parte a plantatiei de cocotieri, care avea sa fie refacuta partial in 1985. Un proiect din 2007 prevedea investitii de cateva milioane de EUR pentru construirea unei infrastructuri turistice. In prezent, se pare ca proprietarul atolului este fondatorul Cirque du Soleil.

3sursa Wikipedia (author : Holger Behr)

Doar o mica aprte a padurii originale a atolului a supravietuit popularii cu cocotieri a anilor 1920, ramasitele fiind situate in zona estica a atolului. Un studiu din 1993 a evidentiat pe langa cocotieri si alte specii cum ar fi Pisonia grandis, Pandanus tectorius, Guettarda speciosa sau Casuarina equisetifolia. Fauna include un singur mamifer, sobolanul polinezian si 14 specii de pasari.

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: