Arorae

Cunoscut de-a lugul timpului si sub denumirile Arorai, Arurai , Hope Island sau Hurd island, Arorae este un atol din Pacificul central, situat in apropierea Ecuatorului si care face parte din statul insular Kiribati. Atolul apartine Insulelor Gilbert, fiind cea mai sudica insula a grupului.Cea mai apropiata insula este Amana, situata la  88 km catre NV. 

1

Suprafata totala a atolului este de 9.5 km². Arorae este un atol coraligen cu elevatie extrem de redusa si o forma alugita. Are o lungime de 9 km in timp ce latimea maxima atinge aproximativ 1 km. Nu exista o laguna. Atolul este afectat uneori de seceta.  

2sursa NASA

8sursa imagine : aici

Populatia este estimata in 200 la 1,225 locuitori, majoritatea covarsitoare fiind protestanti. Cele mai mari sate sunt Nanimona, Roreti, Tamaroa si Taribo. Cultura atolului a fost puternic influentata de cea samoana, de unde au sosit misionari ce s-au stabilit aici si au convertit populatia locala la ideologia protestanta. Dealtfel, catolicismul a fost mult timp respins cu ferocitate. Cultura samona se face simtita si in latura artistica a vietii de pe  Arorae, un dans numit „taubati” avand radacini samoane.

Izolarea atolului a facut ca traditionalismul sa reziste pe Arorae, societatea fiind si in prezent ghidata de autoritatea batranilor satului (unimwane). Un punct de interes al atolului il reprezinta cateva pietre (mai exact, niste bolivani din coral, in numar de opt sau noua; pe la jumatatea secolului trecut, erau 14 pietre) datate intre 1000 si 1500 e.n., situate in extremitatea nordica a atolului. Cu toate ca exista controverse, se considera ca acestea erau folosite pentru navigarea prin Pacific, in epocile stravechi. Aceste artefacte din corali sunt numite in limba gilbert “te atibu-ni-borau”, insa nu exista explicatii privind originea acestora sau modul in care erau folosite. In prezent, marea nu este vizibila din locatia „pietrelor”, insa in trecut este posibil ca situatia sa fi fost diferita. Artefacte similare se gasesc in nordul insulelor Gilbert, pe atolul Butaritari. Atolul a fost vizitat de catre autorul elvetian Erich von Däniken, sosit aici cu ocazia cercetarilor facute pentru una dintre cartile sale. S-ar parea ca un localnic i-a raspuns afirmativ la intrevbarea daca stramosii sai au avut instrumente de navigatie. Legendele spun ca acestea au fost daruite de catre un zeu. (EvD, „Evidence of the Gods”)

6sursa imagine : aici

7sursa Wikipedia 

Una dintre sursele principale de hrana o reprezinta pescuitul. Deasemenea, pescarii din Arorae sunt cunoscuti pentru comertul cu aripioare de rechin, cu toate ca exista legi puternice care interzic hacuirea rechinilor daca nu sunt prinsi pentru hrana.

Atolul dispune de un aeroport situat in nordul atolului, in apropierea satului Tamaroa. Air Kiribati ofera curse oarecum regulate catre Tarawa Sud.

3sursa Wikipedia (author : Grum)

Populat de micronezieni timp de sute de ani, atolul a fost descoperit in 1809 de catre un navogator britanic pe nume Patterson.

4sursa Wikipedia (author : Pitichinaccio) 

5sursa Wikimedia (author : US Dept of Congress, 1989)

sursa info : Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: