Nukufetau

Apartinand de statul insular Tuvalu, Nukufetau este un atol situat in Pacific, la 86 km nord est de Funafuti si la 57 km sud est de Vaitupu.. Are o forma rectangulara, lungimea fiind de 14 km iar  latimea maxima de 10 km. Suprafata totala a uscatului este de 2,99 km², ceea ce o face a treia cea mai mare insula a statului Tuvalu. Numele insulei deriva de la „nuku”, adica o zona locuita si „te fetau”, denumirea unui arbore foarte raspandit pe atol. 

1sursa Wikipedia (author : NASA)

In jur de 33 pana la 35 de insulite se afla insirate de-a lungul lagunei (Asau, Faiava Lasi, Faiava Foliki, Fale, Funaota, Kogo Loto Lafaga, Lafanga, Matanukulaelae, Motufetau, Motulalo, Motuloa, Motulua, Motumua, Muliafua, Niualei, Niualuka, Niuatui, Niuatali, Niuelesolo, Niutepu, Oua, Sakalua, Savave, Teafatule, Teafuafaleniu, Teafualetia, Teafuamua, Teafuaniua, Teafuanonu, Teafuapolau, Teafuatutu, Teafuavea, Teafuone, Teafuatakalau si  Temotuloto). Cele mai importante sunt Motulalo (cea mai mare dintre insulele atolului), situata in sud, Fale, situata in vest, si Lafaga, situata in sud. O alta insula importanta este Savave, aflata in imediata apropiere a insulei Fale. Pe Savave se afla cea mai mare asezare a atolului.

2 sursa : aici  

Populatia atolului era estimata in 2002 la 586 de persoane. Satul de pe insula Savave beneficiaza de serviciile unei scoli primare.

3sursa : Tuvalu Islands

6sursa Wikipedia (author : Informativo)

Conform legendelor, Nukufetau a fost colonizata de populatii tongane, stabilite pe insula Fale. In mod traditional populatia era impartita in trei clanuri, localizate pe insulele Fale, Motulalo si Falaga. Populatia a fost unificata de catre misionarii crestini, centrul social devenind insula Fale. Primul european care a zarit Nukufetau a fost Arent Schuyler de Peyster, ajuns in Tuvalu in Mai 1819, la comanda corabiei Rebecca, aflata sub pavilion britanic. Un an mai tarziu, in 1820, exploratorul rus Mikhail Lazarev a ajuns aici, la comanda navei Mirniy. O alta vizita notabila a fost cea a expeditiei americane comandata de Charles Wilkes, in 1841. Prezenta europeana pe Nukufetau a debutat cu magazinul deschis aici de catre Louis Becke. Acesta a zabovit cateva luni , in 1881, ulterior  descriindu-si experienta in cartea “The Fisher Folk of Nukufetau”. Un alt european, Alfred Restieaux, a facut comert in Nukufetau o perioada mai lunga, intre 1873 si 1879. Acesta a revenit aici in anii 1880 fiind mentionat de catre un anume Davis in 1892. Restieaux a trecut in nefiinta in Nukufetau, in 1911. In timpul WWII americanii au construit un aerodrom pe insula Motulalo, abandonat in scurt timp, insa. In 1942 locuitorii atolului au luat parte la salvarea echipajului bombardierului comandat de catre Eddie Rickenbacker, un as al aviatiei din preioada celor doua razboaie mondiale.Bombardierul a aterizat fortat pe mare, in apropierea Nukufetau, din cauza epuizarii resurselor de combustibil, in conditiile in care avionul a ratat cursul catre atolul Kanton, parte a grupului Phoenix Islands. 

4 sursa Wikimapia  

Atolul a facut parte dintre cele revendicate in secolul XIX de catre USA, prin intermediul Actului Guano. Nukufetau a fost cedat natiunii Tuvalu printr-un tratat de prietenie din 1979, care a intrat efectiv in vigoare in 1983.

5IMAGINI

sursa info : Wikipedia

TUVALU

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: