Beru Island

Situata in subdiviziunea Kingsmill Group a insulelor Gilbert, Beru Island este o mica insula (atol) care a purtat numeroase denumiri de-a lungul timpului, precum Eliza Island, Francis Island, Maria Island, Perioat Island, Peru Island sau Sunday Island. In prezent Beru este parte a statului Kiribati. Atolul se afla la foarte mica distanta sud de Ecuator, cea mai apropiata insula fiind Nikunau. Atolul Tabiteuea se afla la o distanta de 96 km iar capitala Tarawa se afla la 426 km NV.

1sursa : NASA

Beru Island se afla pe un recif ale carui dimensiuni se incadreaza intre 15 km lungime si 4,75 km latime maxima. Centrul recifului este ocupat de o laguna putin adanca numita local Nuka. In zona sudica a acestei lagune se gasesc mangrove iar accesul catre ocean se face prin intermediul unui pasaj larg. Uscatul reprezinta ceva mai mult de o treime din suprafata totala a recifului, insula in sine fiind pozitionata pe latura nord vestica a recifului. Beru are 13,9 km lungime, in timp ce latimea variaza intre 500 metri si 2,9 km. Suprafata totala a insulei este de 17,7 km².

3sursa : aici

In extremitatea nordica a insulei, o laguna aproape inchisa, numita Tabiang Lagoon, prezinta aglomerari de mangrove. In aceeasi zona se afla numeroase iazuri artificiale folosite ca pescarii. Astefel de iazuri se gasesc si in extremitatea sudica a insulei.   

Beru beneficiaza de un mic aerodrom operat de catre Air Kiribati si Coral Sun Airways, companii care ofera curse interne. Populatia era estimata in 1990 la 1,909 locuitori (aproximativ 4,2% din populatia gilbertina), distribuiti in noua asezari (Autukia 279 locuitori, Tabiang 518 , Aoniman 179, Rongorongo 420, Nuka 420, Teteirio 66, Taubukiniberu 130, Eriko 280, Taboiaki 518). La data recensamantului, patru dintre locuitori erau cetateni ai statului tuvalu, cinci erau europeni si  trei locuitori erau de alta nationalitate. In 2005 populatia era estimata la 2,169 locuitori. Beru este considerata a fi primul loc in care s-a construit o maneaba (locul de intalnire, centrul social al satului traditional in societatea I-Kiribati) si locul de nastere al zeului Nareau. (mai multe informatii despre Beru si miturile locale pe janeresture)

4sursa Wikipedia (author : Pitichinaccio)

sursa info : Wikipedia

Anunțuri

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: