Nikumaroro

Nikumaroro, cunoscuta si ca Gardner Island, este un atol care face parte din Insulele Phoenix, o subdiviziune a statului Kiribati, din Pacificul de vest. In trecut insula a purtat diferite denumiri precum Kemins’ Island, Kemis Island, Motu Oonga, Motu Oona si Mary Letitia’s Island.

3sursa Wikimedia (author : P Minton)

Atolul, foarte izolat, are o forma triunghiulara alungita, avand aproximativ 7.5 km lungime si 2.5 km latime maxima. In zona centrala se afla o laguna care comunica cu oceanul prin doua pasaje inguste, blocate de un recif care iese la suprafata la reflux. Suprafata uscatului este de 4,1 km² in timp ce laguna are aproximativ 4 km². Apele din jurul atolului sunt adanci, existand un singur loc unde se poate ancora, in extremitatea vestica a insulei, cu toate ca si aici debracarea este considerata destul de dificila. In apropierea locului de ancorare se afla ruinele unui sat construit de britanici la jumatatea secolului XX.

op long

Facand parte din Aria Protejata a Insulelor Phoenix, Nikumaroro este acoperit de o vegetatie densa. Pot fi remarcate palcuri de cocotieri, paduri de Pisonia si tufisuri tropicale dense. Atolul este vizitat din cand in cand de catre biologi, atrasi de viata marina abundenta dar si de speciile numeroase de pasari marine care cuibaresc aici. Sobolanii sunt prezenti pe insula, crabii de cocotieri se afla, deasemenea in numar mare, iar in apele atolului se intalnesc rechini, delfini si pesti care in anumite perioade de timp pot fi otravitori pentru oameni. In opiniile celor care ajung aici predomina comentariile despre caldura ecuatoriala insuportabila, coralii extrem de periculosi (foarte taiosi), vegetatia densa si crabii de cocotier extrem de agresivi. Perioada furtunilor tropicale se intinde intre Octombrie si Aprilie.

2

Insula a fost locuita in anumite perioade, insa in prezent este pustie. Dealtfel, lipsa apei dulci a fost intotdeauna o problema majora, contribuind direct la esuarea incercarii britanicilor de a coloniza insula, intre 1938 si 1963. Conform traditiilor locale, atolul a fost locuit in vechime, cu intermitente, populatia locala fiind influentata de traditiile samoane.

4sursa Wikipedia (author : Angela Kepler)

Prima mentionare de catre europeni a venit in 1824, cand atolul a fost zarit de catre capitanul balenierei Eliza Ann, C. Kemiss. Pozitia insulei a fost confirmata de catre expeditia US Exploring, in August 1840, ocazie cu care a fost inregistrata si denumirea Gardner Island, initial acordata de catre vanatorul de balene Joshua Coffin, in 1825.  In 1856 insula este revendicata  prin Actul Guano de catre compania americana CA Williams& Co insa nu au existat operatiuni de exploatare. Dupa revendicarea de catre britanici, in 1892, insula este inchiriata afaceristului John T Arundel, care incearca sa puna pe picioare o plantatie de cocotieri. 29 de insulari sunt mutati aici si sunt construite cateva spatii pentru locuit insa poriectul esueaza un an mai tarziu datorita secetei severe.

5 sursa Wikimedia (author : Angela Kepler)

Atolul reintra in atentia lumii in 1928 cand nava SS Norwich City, cu 35 oameni la bord, se loveste de recif. Un incendiu la bord obliga naufragiatii sa incerce a ajunge pe atol, incercare in urma careia 11 dintre marinari pier. Supravietuitorii se adapostesc in zona unde Arundel isi incercase norocul, fiind salvati cateva zile mai tarziu. Epava navei Norwich a fost unul dintre punctele de interes ale atolului. In 2007 doar cateva parti din nava mai erau vizibile.

6 sursa Wikimedia (author : Angela Kepler)

In 1938 mai multi britanici si aproximativ 20 de locuitori ai Insulelor Gilbert au ajuns pe Nikumaroro in ceea ce este considerata a fi ultima expansiune coloniala a Imperiului Britanic. Eforturile de a pune la punct o plantatie de cocotieri au fost subminate de lipsa profunde de apa potabila. In 1939 s-a reusit, insa, saparea unor puturi iar populatia crescuse la 58 de persoane, stabilite intr-un sat aflat in zona vestica a atolului, langa cel mai mare pasaj catre ocean. Au fost construite strazi pavate cu resturi de corali si cateva construictii. Catre jumatatea anilor ’50 populatia ajunsese la 100 de persoane. Totusi, inceputul anilor ’60, din cauza secetelor repetate si a instabilitatii resurselor de apa potabila din cele cateva puturi, mica comunitate se afla in pragul colapsului, astfel ca in 1963 majoritatea locuitorilor au fost evacuati in Insulele Solomon. Din 1965 Nikumaroro este oficial nelocuit. In 2002 majoritatea structurilor au fost distruse de catre frurtunile tropicale.

7  sursa Wikimedia (author : Angela Kepler)

Nikumaroro este cunoscuta ca fiind unul dintre locurile in care s-a prabusit avionul legendarei Amelia Earhart, disparuta alaturi de copilotul sau, Fred Noonan,  in timp ce incercau un zbor in jurul Pamantului. Atolul se afla la aproximativ 640 km sud est de Howland Island,una dintre escalele unde Earhart intentiona sa aterizeze. Se presupune ca cei doi au gresit ruta, nereusind a ajunge pe Howland, reusind sa supravietuiasca o vreme pe Nukumaroro, inainte de a muri in urma foamei si a setei pe atolul lipsit de apa potabila. Tragic este ca la doar un an insula era populata de catre britanici. Dovezile care sustin aceasta ipoteza sunt cateva artefacte descoperite pe atol (produse cosmetice provenind din America anilor ’30, urme de foc de tabara, sticle dinaintea WWII) dar si ramasite umane. In August 2012 o echipa de cercetator a anuntat ca a descoperit in apele din jurul atolului o epava ce ar putea fi avionul Ameliei. In anii ’40 ar fi fost descoperit pe insula un schelet ce ar fi putut apartine unei femei. Ramasitele au fost trimise de catre britanici in Fiji, pierdute apoi, insa.

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: