Maiana

Maiana este unul dintre atolii aflati in zona centrala a Insulelor Gilbert, parte a statului Kiribati. Acesta se afla la 44 km sud de atolul capitala, South Tarawa.

1sursa Wikipedia (author : NASA) – Maiana, in partea de jos a imaginii. Sus, Tarawa

Maiana are o lungime de 14 km dar este foarte ingust, latimea maxima avand mai putin de 1 km. Latura nordica impreuna cu cea estica formeaza o singura insula in timp ce latura vestica este formata din recifi scufundati si nenumarate insulite nelocuite (a caror suprafata cumulata atinge in jur de 107 hectare). Suprafata totala de uscat, inclusiv micile motu, este de 16.72 km2.Zona centrala a atolului este ocupata de o laguna cu lungimea de aproape 14 km si latimea de aproximativ 9.5 km.

2sursa : Wikipedia (author : NASA)

In 2010 populatia era estimata la 2,027 locuitori, osciland in jurul acestei valori inca din 1985. Cel mai mare sat al insulei este Bubutei (489 locuitori), situat in extremitatea sudica a atolului. Sunt 12 asezari pe Maiana intre care cele mai importante sunt, Bubutei, mai sus mentionata, Tebanga (264 locuitori), Raweai (214 locuitori) si Tabiauea (211 locuitori). Cea mai mica asezare, Teitai, avea in 2000 o populatie de doar 48 de locuitori. Atolul dispune de un oficiu postal si de o pista de aterizare, situata in zona nordica a atolului.

3sursa Wikipedia (author : Government of USA, Government of Kiribati)

Maiana este supusa drastic eroziunii litorale datorata ridicarii nivelului marii, cele mai afectate sate fiind Tekaranga si Tematantongo.

6sursa : coastalcare.org via parameter.sk

Invazia marii distruge sistematic infrastructura si zonele agriocole. O alta problema o reprezinta seceta, singurele surse de apa potabila fiind niste pelicule subtiri care aproape dispar pe timp de seceta.

5sursa Wikipedia ( author : Government of Kiribati employee)

Atolul a intrat in atentia lumii in Iulie 2009 cand o nava locala (Uean Te Raoi II), care facea legatura cu Tarawa,  a naufragiat, 35 de persoane pierzandu-si viata.

4sursa Wikipedia (author : Pitichinaccio)

sursa info : Wikipedia

Anunțuri

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: