Namonuito

Namonuito este cel mai mare atol din Statele Federate ale Microneziei, suprafata sa atingand nu mai putin de 2,267 km². Titlu neoficial este contestat de anumite surse care considera ca Truk Lagoon trebuie sa detina acest titlu, aceasta formatiune fiind considerata un atol aflat intr-un stadiu incipient al dezvoltarii sale. In intreaga Micronezie doar Kwajalein, din Insulele Marshall, are o suprafata mai mare. Atolul mai este cunoscut si ca Namonweito, Weito sau Magur/Makur Islands. 

1sursa imagini : Wikipedia (author : NASA)

 

Atolul este situat in regiunea nord vestica a celui mai mare stat al FSM, Chuuk, aflandu-se la aproximativ 170 km nord-est de Chuuk (Truk) Lagoon. Are o forma aproximativ triunghiulara, baza desfasurandu-se de-a lungul a 82 de kilometri de-a lungul laturii sudice. Coltul sudvestic este ocupat de insula Ulul, cea mai mare a atolului si, in acelasi timp, cea mai populata. Majoritatea celorlalte insule se afla pe latura nordica, incepand cu Pisaras, situata in coltul sud estic, si terminand cu Magur, aflata in coltul nordic. Celelalte insule sunt Wabonoru Islet, Pielimal Islet,
Weltot Islet (situate in zona sud estica a atolului), Onari Island, Bihof Islet, Behiliper Islet, Amurtride Islet, Ono Island (situate in nord-est) si Magererik Islet , situata in nord. Suprafata totala a celor 12 insule este de 4.5 km². Elevatia insulelor oscileaza intre 3 si 7 metri deasupra nivelului marii. 

2sursa Wikipedia ( author : NASA)

Reciful este in mare parte scufundat, fiind evidentiat doar de apa de culoare mai deschisa care il acopera. Adancimile la care se afla reciful variaza intre 0,9 si 18,3 metri. Deasemenea, nici laguna nu are adancimi uniforme, minimul fiind de 2,7 metri (o zona aflata la 22 km vest de insula Pisaras). Cea mai mare parte a lagunei are adancimi de cel putin 9 metri. Reciful fiind in proces de formare, exista nenumarate locuri in care acesta poate fi traversat, dinspre ocean catre laguna. 

IMAGINE HR

Studiu asupra efectelor taifunului Chata’an asupra atolului.

Pisaras Island este acoperita de cocotieri si alte specii de copaci.  Reciful se extinde catre V si VNV, formand un golf putin adanc. Insula Ulul este dens impadurita cu cocotieri.fiind inconjurata de un recif care iese deasupra apei la reflux.  Pe atol sunt cultivati papaya, arbori de paine, bananieri. O alta sursa de hrana o constituie culrturile de taro.

3sursa Wikipedia (author : Aotearoa)

In 2000 populatia atolului era estimata la 1.341 persoane, care populeaza cinci dintre cele 12 insulite (Ono, Onari, Pisaras, Ulul si Magur). Pe Ulul se gaseste o statie radiofonica. “Namonuito” este , deasemenea, si o limba locala din familia celor microneziene, limba vorbita de catre locuitorii atolului. 

sursa info : Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: