Juan de Nova

Juan de Nova este o insula din Oceanul Indian, situata in zona cea mai ingusta a Canalului Mozambic, intre Madagascar(aflata la 200 km departare) si Mozambic (aflata la o distanta 285 km). Este cunoscuta si ca St. Cristophe Island. Face parte dintre “Insulele Imprastiate in Oceanul Indian” (Scattered Islands/ Îles Éparses), o subdiviziune a Teritoriilor Australe & Antarctice Franceze.

1sursa Wikipedia (author : NASA)

JDN este joasa, are un relief plat iar suprafata totala nu depaseste 4,4 kmp. Lungimea este de aproximativ 6 km iar latimea maxima atinge 1,6 km. Elevatia maxima este de aproximativ 12 metri. Insula este inconjurata de un recif care inchide o zona de aproximativ 40 kmp, fara a forma, insa, o laguna clasica, precum cea a unui atol. Circumferinta intregii formatiuni (insula + recif, este de aproximativ 30 km). Debarcarea se poate face in zona nord estica a insulei, unde exista un loc propice ancorarii. Aflata pe ruta dintre Africa de Sud si zona nordica a Madagascarului, insula se afla intr-o zona afectata de curenti puternici, fiind scena a numeroase naufragii, cel mai notoriu fiind cel al navei SS Tottenham, a carei epava este inca vizibila. Acesta a naufragiat in 1911.

2sursa Wikimedia (author : Eric Gaba)

Aproximativ jumatate din suprafata insulei este acoperita de paduri de arbori din familia Casuarinaceae. Juan de Nova este catalogata IBA (Important Bird Area), sustinand o importanta colonie de sooty terns (chire cenusii), estimata la aproximativ 100,000 de perechi. Deasemenea, cel putin sapte specii de pasari terestre au fost identificate aici. Plajele sunt populate periodic de testoase de mare, care depun aici oua. 

6

7sursa imagini Wikimedia (author : Gemini 1096)

CATEVA IMAGINI       IMAGINI   HARTA Îles Éparses

JDN este caracterizata de o clima tropicala, cu doua anotimpuri, unul uscat, intre Aprilie si Noiembrie, si unul umed, intre Decembrie si Martie. Temperaturile medii oscileaza intre 28,4°C (Aprilie) si 25°C (August), in timpul sezonului uscat, si raman stabile (28,4°C) in timpul sezonului umed.

3sursa Wikipedia (author : CIA)

Insula poarta numele unui amiral spaniol aflat in slujba Portugaliei care a ajuns aici in 1501. Din 1897 insula este posesiune franceza. De la inceputul secolului XX si pana in 1970 pe isnula s-au exploatat depozitele de guano. In timpul WWII aici au sosit submarine germane. Ruinele facilitatilor construite pentru exploatarea de guano sunt vizibile si astazi.

4sursa Wikitravel (author : CIA)

Zona economica exclusiva a insulei masoara 61,050 kmp, printre altele, importanta acesteia atragand revendicarile Madagascarului. In prezent pe insula se afla o statie meteorologica si o garnizoana franceza cu baza in Reunion. Insula beneficiaza de o pista de aterizare de aproximativ 1,300 metri.

5sursa Wikipedia

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: