Makemo este unul dintre cei mai mari atoli ai grupului Tuamotu din Polinezia Franceza. Mai este cunoscut si sub denumirile Rangui-kemo, Te Puritua sau KutusovIsland. Atolul face parte din regiunea administrative cu acelasi nume, alaturi de atolii Haraiki, Marutea Nord, Katiu, Tuanake, Hiti, Tepoto Sud, Raroia, Takume, Taenga si Nihiru.
sursa Wikipedia (author : NASA)
sursa Wikipedia (author : FRED)
Makemo este situate in centrul grupului Tuamotu si se afla la 564 km nord est de Tahiti si la 22 km nord de Hiti, cel mai apropiat atoll, care face parte din grupul Raevski Islands. La 26 km est se afla atolul Katiu iar la 26 km vest se afla Marutea Nord.
CATEVA IMAGINI
Atolul are o forma alungita, neregulata, masurand 69 km in lungime si 16,5 km latime maxima, suprafata totala a uscatului fiind de 56 km²(Makemo este un atoll tipic grupului Tuamotu, nefiind format dintr-o singura insula ci dintr-o multiudine de insulite joase, de nisip sau resturi de corali. Makemo are a patra cea mai mare laguna a grupului Tuamotu, suprafata acesteia find de 845 km². In ciuda dimensiunii impresionabile, exista doar doua pasaje navigabile care permit patrunderea in laguna (Arikitamiro, situat in zona nordica, si Tikaranga, situat in vest).
Atolul avea in 2002 o populatie de 745 de locuitori, majoritatea, in jur de 600, locuind in cea mai mare asezare, Pouheva, situate in vecinatatea pasajului Arikitamiro. Aici exista o biserica catolica si scoala cu internat care adaposteste 150 de copii veniti de pe insulele din imprejurimi. Tot aici se gaseste un far si , deasemenea, un debarcader din ciment, folosit, in principal, de yacht-urile aflate in trecere. Aeroportul local, inaugurat in 1976, se afla la vest de acest sat. Pista de aterizare masoara in jur de 1,5 km. La sud se afla ruinele unui asezari stravechi, Punaruku.
sursa Wikipedia (author : FRED)
Principalele surse de venit ale populatiei sunt pescuitul si cultura perlelor. Turismul are, la randu-I, un rol important si nu trebuie omise activitatile administrative, care genereaza, deasemenea, locuri de munca. In August 2013 s-a anuntat ca o companie chineza intentionaza sa investeasca in jur de 1,1 miliarde USD intr-un proiect pe 15 ani ce vizeaza o ferma de acvacultura. Se estimeaza ca pana la 90% din cele 1,000 de locuri de munca vor fi destinate localnicilor din Makemo si insulele vecine.
Traditiile locale indica Makemo ca fiind locul de bastina al legendarului erou polinezian Moeava. Acesta l-a ucis aici pe gigantul Patira, in urma unei lupte pentru inima reginei insulei Tepukamaruia, Huarei.
sursa Wikipedia (author : FRED)
Primul European care a ajuns aici a fost comerciantul de perle John Buyers. Acesta a numit atolul “Phillips Island”, in 10 Martie 1803, in aceeasi zi descoperind si atolul Taenga. In 1820 Fabian von Bellingshausen abotezat insula cu numele “Kutusov”. Atolul a devenit posesiune franceza in secolul XIX.
sursa Wikipedia (author : Catalan)
sursa info : Wikipedia
Lasă un răspuns