Hikueru

Cunoscut si sub denumirile “Tiveru” sau “Te Kārena”, Hikueru este unul dintre atolii situati in zona centrala a grupului polinezian francez Tuamotu. Cel mai apropiat atol este Tekokota, situat la 22 km catre nord.Marokau se afla la 46 km sud est. Hikuru se afla la aproximativ 700 km est de Tahiti.

Hikueru are o forma ovala, avnd o lungime de 15 km si o latime de 9.5 km. Suprafata totala, inlcuzand laguna este de 107 km². Inelul atolului are o suprafata totala este de aproximativ 25 km²  (5,11 km² uscat – o sumedenie de insulite, motu – si 19,47 km² recif). Laguna este adanca si prezinta o sumdedenie de “capete de coral”.Nu exista pasaje care sa permita patrnuderea navelor in laguna.

1sursa Wikipedia (author : NASA)

Populatia atolului era estimata la 268 de persoane in 2007. Cel mai important sat, Tuppati (Tapupati, Tupapati), este situat in extremitatea nord vestica a atolului. In 2002 avea aproximativ 150 de locuitori.  In apropiere se afla un mic aerodrom inaugurat in anii 2000. Acesta era absolut necesar pentru dezvoltarea turismului in zona, avand in vedere ca accesul dinspre ocean este desul de dificil.Aerodromul a fost construit de catre Legiunea Straina.

2sursa Wikipedia (author : NASA)

In prezent principala sursa de venit o reprezinta productia de copra, insa in trecut atolul era un important centru al industriei culturii de perle, aceasta activitate intrand in declin incepand cu anii ’70. L sfarsitul secolului XIX, cultura de perle era o activitate sezoniera, insa culegatorii de perle puteau urca populatia atolului pana la 5.000 de persoane, in anumite perioade. In prima jumatate a secolului XX, misionarii crestini cereau culegatorilor de perle sa aduca blocuri de coral folosite pentru ridicarea unei biserci locale. Aceasta detine, inca, recordul de a fi cea mai inalta biserica construita din coral din arhipelagul Tuamotu.

4sursa Wikipedia (author :EVS-Islands)

Atolul a fost descoperit in 1768 de catre Louis Antoine de Bougainville. In 1774 acesta a fost zarit de la bordul navei “Aquila” de catre ibericul Domingo de Boenechea, acesta denumindu-l “San Juan”. In 1826 atolul este denumit “Melville” de catre exploratorul britanic Frederick William Beechey.

Hikueru a fost scena unde scriitorul Armstrong Sperry a plasat actiunea cartii sale “Call It Courage”. Jack london a descis in cartea sa “South Sea Tales”(1911) distrugerile provocate de o furtuna tropicala in primii ani ai secolului XX (1903), cand 377 de persoane si-au pierdut viata, majoritatea, 268, pe insulita Hao. Se estimeaza ca valurile provocate de furtuna au atins inaltimi de pana la 12 metri.  

3sursa Wikipedia

Administrativ, Hikueru face parte din comuna cu acelasi nume care include un atol locuit,  Marokau (55 locuitori) si alte trei nelocuite (Ravahere, Reitoru si Tekokota).

IMAGINI HIKUERU   HARTAmap

map2

sursa imagini : CIFR

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: