Lamotrek

Lamotrek este un atol de corali situat in Pacificul de Nord, in zona centrala a insulelor Caroline. Administrativ, face parte din statul Yap, unul dintre statele federate ale Microneziei. Atolul se afla la 11 km est de Elato.

1sursa Wikipedia (author : NASA)

Atolul, cu o forma triunghiulara, are trei insule a caror suprafata totala este de 0,982 km2. Falaite este situata in nord vest, Pugue in nord est iar Lamotrek se gaseste in coltul sud estic. Lamotrek are 11,5 km lungime, pe directa NE-SE, si o latime maxima de 6.5 km. reciful inconjoara o laguna a carei suprafata atuinge 32 km2. Elevatia maxima nu depaseste 2 metri.

4

5sursa imagini : AICI

In 2000 populatia atolului era estimata la 373 persoane.Doar insula Lamotrek este locuita, dintre cele trei ale atolului. Aproximativ noua luni pe an populatie scade la aproximativ 300 persoane, in lipsa copiilor care merg sa studieze pe alte insule (Woleai si Ulithi). Principalele produse de export ale atolului sunt copra si diferite obiecte artizanale obtinute din frunze si fibre de cocotier. Local se vorbeste un dialect al limbii woleai, provenita de pe atolul cu acelasi nume. Aceasta este unica in familia limbilor microneziene intrucat in 1913 a fost descoperit ca are un sistem de scriere propriu, influentat in parte de cel latin. Limba woleai este foarte asemenatoare cu cea vorbita de catre locuitorii atolului Satawal. Se estimeaza ca este vorbita de aproximativ 1.700 persoane.  

2sursa Wikipedia (author : Aotearoa from Poland)

Inainte de contactul cu civilizatia vestica, Lamotrek a invadat de catre populatia atolului Ifalik, cunoscut ca o “insula razboinica” care ataca frecvent atoli precum Lamotrek, Faraulep, Woleai, Elato, Satawal, Ulithi, and Poluwat. Primul european ajuns aici a fost James Wilson, in 1797. In 1899 Germania preia posesia asupra arhipelagului Caroline, pe care o pierde in favoarea Japoniei, dupa WWII. Aceasta preda insulele catre USA, in 1947, atolul devenind parte a Federated States of Micronesia in 1979.

3sursa imagine AICI

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: