Maloelap

Maloelap este un atoll care face parte din districtul Ratak Chan al insulelor Marshall, o tara situata in Pacific. Atolul Aur se afla la 18 km catre sud.

 1sursa Wikipedia (author : NASA)

Suprafata totala a celor 71 de insule ale atolului insumeaza 9,8 kmp, insa reciful inconjoara o laguna cu suprafata de 972 kmp. Cele mai importante doua insule sunt Taroa, situata in nord est, aceasta fiind centrul administrative al atolului, si Kaben, situate in nord vest. In afara acestor doua insule doar alte trei sunt locuite, Airuk, Wolot si Jang.

2sursa Wikipedia (author : Beeflower)

Kaben este cea mai mare insula a atolului, avand o suprafata de 2,6 kmp. Are o forma aproximativ rectangulara, cu o lungime de 2.5 km si o latime maxima de 1 km. In zona nordestica se gaseste o protuberanta in forma de carlig. Insula este slab populate, existand un sat in zona sud estica. Insula a fost revendicata de-a lungul timpului de care Iroji, regalitatile atolului, aici avand loc ceremoniile de incoronare. Pescuitul a fost interzis in apele insulei pana in perioada recenta. Insula se afla, deasemenea, in centru mitologiei locale. Taroa este centrul administrativ al atolului. In perioada WWII aici a fost localizata o puternica garnizoana japoneza.

3 sursa Wikipedia (author : Beeflower)

In 1999 populatia era estimate la 856 persoane. Atolul dispune o pista de aterizare pe insula Kaben, aceasta aflandu-se pe lista unui plan de reabilitare a pistelor de aterizare de pe mai multe insule ale tarii. Fauna terestra include diferite specii de crustacee, inclusiv crabi de cocotier. Economia atolului se bazeaza pe productia de copra.

4Coconut crab (Wikipedia , author : Brocken Inaglory)

6Hermit crab (Wikipedia; author : ZooFari)

Maloelap a devenit parte a Imperiului German in 1884. Acestia au pus bazele unui avanpost comerical. Dupa WWI insulele Marshall au intrat in posesia Imperiului Nipon. In 1939 japonezii au construit un aerodrom cu doua o piste de aterziare si o baza pentru hidroavioane. Printre numeroasele facilitati construite s-a numarat si o statie radar. In timpul WWII garnizoana a adopostit peste 3,300 perosane, comandati de amiralul Shoichi Kamada. Perimetrul atolului a fost puternic fortificat, fiind instalate 12 baterii de artilerie costiera si 10 tunuri antiaeriene. Americanii au atacat atolul incepand cu Februarie 1942. Atacurile au fost intensificate dupa caderea garnizoanelor din Majuro si Kwajalein. Din cei aproape 3,100 de japonezi doar 34% au supravietuit atacurilor americane, printre victime numarandu-se si localnici. In prezent atolul este presarat cu relicve ale inclestarilor din perioada WWII, inclusiv numeroase avioane Mitsubishi. Dupa WWII insulele Marshall, inclusiv Maloelap au fost administrate de catre USA. In 1986 Insulele Marshall si-au dobandit independenta, atolul Maloelap fiind primul care a ratificat noua constitutie.       

5sursa : aici ( photo credits : Dirk HR Spennemann)

7sursa Wikipedia (author : Hobe / Holger Behr)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: