American Horror Story: Asylum

ahsa

„Asylum”… Al doilea sezon al serialului „American Horror Story” este cel mai macabru produs al cinematografiei horror premium pe care l-am vazut. Vreodata. Serialul ofera o atmosfera sufocanta, cum rar am intalnit. Groaza este un lucru secundar pentru ca AHS se joaca intr-un mod infiorator cu mintea spectatorului rapindu-l intr-un univers in care insanitatea este starea de fapt. Un univers populat de personaje cu un statut ambiguu, interpretatea magistral de absolut fiecare actor implicat in proiect. Net superior primului sezon, „Asylum” a pastrat din mostenirea lasata de acesta cateva lucruri: scenariul extrem de alambicat, coloana sonora impecabila si prestanta fabuloasa a actorilor. Le pastreaza si le duce la nivel de arta. Din punctul meu de vedere, in materie de horror (literatura sau cinema), doar mintea lui King a putut recrea atat de palpabila epoca anilor ’60.  „Asylum” este, pur si simplu, o masina a timpului care teleporteaza privitorul intr-o America vintage, America perioadei Paperclipp, o Amrica bantuita de demoni. Majoritatea cu fata umana. „Asylum” nu este un serial relaxant. Agreseaza conformismul gandirii, inserand subtil artificii verbale care ajung pana la nivelul blasfemiilor zdrobitoare transformate in clisee de William Peter Blatty.

Daca Jessica Lange sau James Cromwell sunt etaloane ale excelentei, Sarah Paulson, Lily Rabe sau Evan Peters ofera interpretari exceptionale.  Cat despre Quinto, a fost mult mai bun aici decat in Star Trek … Personajele acestora, incredibil de vii, graviteaza in jurul camerei, intrand pe rand in prim plan, ceea ce mentine interesul de-a lungul seriei de 13 episoade. La un moment dat, invariabil, ajungi a da credit imaginatiei debordante a producatorilor pentru ca „Asylum” este o simfonie horror, adunand laolalta o sumedenie de arhetipuri ale genului, rezultatul fiind o poveste macabra care pe parcursul a 13 ore inspira nimic altceva decat CALITATE.

Cel mai bun episod al seriei mi s-a parut episodul final, episod care respinge total orice element sangeros (sau aproape orice elment) pentru a se concentra in mod evident pe …emotii. O raritate pentru genul caruia ii apartine, ceea ce evidentiaza, inca o data, caracterul special al acestui serial. Va trebui sa scormonesc serios pentru a gasi ceva mai bun anul asta. In materie de horror. Sau nu numai …

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: