Matureivavao

Parte a grupului de insule Actaeon, Matureivavao este situat in zona sudestica a arhipelagului Tuamotu, o subdiviziune a Polineziei Franceze. Este cel mai mare atol al grupului Acteon si face parte, administrativ, de Insulele Gambier. Se afla la 16 km SE de atolul tenarunga si la 1,390 km de Tahiti.

1sursa Wikipedia (author : NASA)

Matureivavao are o forma ovala si este orientat pe directia NNW-SSE. Atolul se afla in varful unui vulcan submarin format in urma cu 31-38 milioane de ani, care se inalta 2,525 metri de pe fundul oceanului. Lungimea este de 6.6 km iar latimea de 4.6 km. Suprafata totala este de 18 km2 din care uscatul reprezinta 2.5 km2. Atolul este indeajuns de inalt pentru a fi zarit de la o departare considerabila, imaginea sa fiind tipica atolilor Tuamotu (plaje nisipoase si vegetatie tropicala luxurianta). Nu exista pasaj intre ocean si laguna. Dupa ce a fost devastata de un uragan, in 1983, toate insulitele atolului au fost reimpadurite in intregime cu cocotieri. Flora locala include si o varietate de Amaranthaceae. O particularitate fericita a atolului este aceea ca aici nu au fost introdusi niciodata sobolanii.

IMAGINE

2sursa Wikipedia (author : Peter Minton)

3Grupul Acteon (Wikipedia, author : Peter Minton)

Atolul este nelocuit, fiind vizitat doar de culegatorii de copra, acestia poposind in zona nord vestiva a atolului, unde se afla cateva colibe. Pe anumite harti este trecut sub numele “Melbourne Island”, “Las Cuatro Hermanas” sau „Las Anegadas”. Prima mentionare a insulei a fost facuta de portughezul Pedro Fernández de Quirós in 5 Februarie 1606. Acesta, aflat la comanda unei expeditii spaniole, a numit insula “las Cuatro Coronadas”. Quiros nu a debarcat si nici nu a cercetat in amanuntime atolul astfel ca primele cercetari serioase aveau sa le apartina lui Thomas Ebrill, in 1833, si lui Edward Russel, in 1837. Acesta din urma comanda nava Actaeon care avea sa dea numele grupului de insule din care face parte si Matureivavao.

4Insulele Gambier (Wikipedia, author : Hobe / Holger Behr)

5Tuamotu (Wikipedia; author : Holger Behr)

TUAMOTU

sursa info : Wikipedia

5 răspunsuri

  • i luv ya, baaaaaa !!!! you’re my hero !!!!!! din momentul asta ! sa-i fut pe niculescu si preten’su’ mimi stoica !!!!! muahahahaha !!! sper sa nu fie vreun scam, ca mor !!!!

   • nu ma asteptam sa coboare in halul asta !

 1. Trebuie sa te muti la alta firma… ca pe aIteIe transmite e.s

  • imi verific optiunile. am sunat la ei si am raportat incidentul ca pe o defectiune. m-am legat de un punct din contract care imi da dreptul sa inchid unilateral contractul. nu au zis nimic doar ca au refuzat sa imi dea numar de inregistrare la sesizare. o sa merg pe varianta asta dar mai inainte voi incerca sa aflu cum este cu UPC-ul care aud ca si ei au contract de retransmisie pana pe 31.12.2013.
   pe de alta parte, romtelecom spun ca saptamana asta vor face nu stiu ce interventii tehnice si vor intra in normal. dar la astia am avut parte de un comportament incalificabil cand mi-au preluat Boom-ul si abia am scapat de ei. sunt niste nemernici si nu asa vrea sa mai am de-a face cu ei.
   cred ca merg pe ES play ala cu 2 EUR/luna dar imi trebuie un smart tv,ca nu suport sa vand nimic pe PC, si nu stiu cum e cu tehnologia asta noua …

   oricum, din cea mai mare bucurie , povestea asta s-a transformat intr-o greata de nedescris …

   nemernici oridinari …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: